JOHNNY OG HELLES HJEM I MAGLELUNDEN ER SAT I STAND FRA ENDE TIL ANDEN

”Vi har malet, fået nye gulve og revet vægge ned for at få et stort køkken-alrum,” fortæller Johnny og Helle, som i øjeblikket bor i sommerhuset. ”Vi gik ind på bo-vest.dk og fandt en råderetsansøgning, som vi udfyldte og sendte til BO-VEST. Vi vedhæftede tilbud og tegninger fra køkkenfirmaet sammen med ansøgningen. Efter to-tre uger fik vi tilladelse, og så gik vi ellers i gang”.

Køkkenet er tegnet hos et køkkenfirma, og Johnny har selv sat det op. ”Jeg synes ikke, det er så svært at sætte køkkener op i dag. Skabene står på nogle plastikben, som skal være i vatter, og herefter skal der klikkes en sokkel på. Ejendomsmesteren har inspiceret og godkendt arbejdet,” fortæller Johnny. Helle og Johnny har valgt et køkken med lakerede låger, skuffer overalt, stålhåndtag, glasoverskabe med lys og ellers ingen overskabe. ”Overskabene er valgt fra, fordi vi gerne vil have et let og luftigt køkken,” siger Johnny.

Johnny og Helles køkken er lavet over det, der hedder den individuelle råderet. Råderetten er delt op i individuel og kollektiv råderet, som har hver deres betalingsløsning.

HVAD ER INDIVIDUEL OG KOLLEKTIV RÅDERET?

Individuel råderet giver dig mulighed for at foretage forbedringer og forandringer, som du selv udfører og betaler. Hvis arbejdet betragtes som en forbedring, har du mulighed for at få økonomisk godtgørelse, når du fraflytter.

Kollektiv råderet giver dig mulighed for at lave de forbedringer, som alle beboerne i din boligafdeling kollektivt er blevet enige om på et afdelingsmøde. Din boligafdeling lægger ud, og du betaler for forbedringen via en huslejeforhøjelse. Kollektiv råderet tilbydes ikke i alle boligafdelinger. Kontakt raaderet@bo-vest.dk hvis du er i tvivl, om der er kollektiv råderet i din boligafdeling.

ER DIN BYGGEDRØM EN FORBEDRING ELLER EN FORANDRING?

Forbedringer øger boligens brugsværdi og giver ret til godtgørelse ved fraflytning, når du har brugt den individuelle råderet.

Forbedringer i din bolig kan typisk være:
Energi- og ressourcebesparende forbedringer som fx et vandbesparende toilet eller nye termostater. Det kan også være modernisering af dit køkken eller bad. Giver din bolig mulighed for det, kan det også være en ny udestue eller en altanafskærmning.

Forandringer giver ikke ret til godtgørelse, når du flytter, men skal alligevel aftales mellem dig og BO-VEST. Forandringer i boligen kan typisk være:
Opsætning af skillevægge, ny væg- eller gulvbeklædning. Hvis din bolig giver mulighed for det, kan det også være at lave hegn eller lægge fliser i din have.

Husk:

  • At få godkendt dit arbejde hos BO-VEST på raaderet@bo-vest.dk inden du går i gang med at lave om i din bolig.
  • Få arbejdet udført af en momsregistreret virksomhed, hvis dit arbejde kræver, at der bruges autoriserede håndværkere.
  • At kontakte ejendomskontoret, når du har udført arbejdet, så det kan blive synet og godkendt.
  • Tjek din tilladelse fra BO-VEST for, hvad du skal aflevere i forbindelse med synet. Hvis der er krav om arbejdet skal udføres af autoriserede håndværkere, skal der fx altid afleveres fakturaer.

SÅDAN FÅR DU GODKENDT DIT RÅDERETSPROJEKT

Book evt. et telefonmøde med en råderetskonsulent, hvis der er brug for yderligere personlig rådgivning om, hvad du skal huske, hvad der er mulighed for i din boligafdeling osv.

Du er også velkommen til at skrive til BO-VEST på raaderet@bo-vest.dk.

Læs mere om råderet