Hvis du har en café eller fællesspisning i din afdeling, så ved du også, hvor vigtige de er. Her kan du få dig et måltid varm mad, og mulighed for at dele det med dine naboer.

Et af de steder, man plejer at kunne det, er beboercaféen, Café 72 i Kanalens Kvarter i Albertslund Syd.

Café 72 bliver kørt af frivillige, og holder normalt åbent ca. en gang om ugen til bl.a. en omgang fællesspisning med varm mad samt muligheden for at skabe sig et netværk. Det er noget, der giver gæsterne en masse gode ting med – udover en mæt mave.

 ”Når de har åbent, har de et par gange om måneden, hvor vi kan gå derhen og spise. Det sociale samvær betyder utroligt meget for os,” siger beboer og stamgæst i cafeen, Inge Rasmussen.

Men corona kom, og cafeen måtte, som alle andre steder, holde lukket. To af de frivillige, ægteparret Steen og Birgit, tænkte derfor kreativt.

Gør det selv

”Vi vidste, at mange ikke fik varm mad. En beboer sagde, hun savnede det. Så vi blev enige om, at vi kunne gøre noget af egen fri vilje,” fortæller Birgit Pedersen, som sammen med sin mand står bag initiativet.

Der blev derfor stablet et par dage med take-away fra Café 72 på benene. Det blev annonceret i udhængsskabe, og ved at banke på døren hos stamgæsterne. For målgruppen var særligt dem, der er vant til at være en del af fællesskabet i cafeen.

De to frivillige har selv stået og lavet maden, de dage hvor der har været uddeling. Her har beboerne kunnet hente en pose med en varm ret og en lille overraskelse, der enten har været noget kage eller chokolade. Posen får beboerne i døren til Café 72 – med den nødvendige afstand, men også med mulighed for lige at få en lille snak om, hvordan det går.
Andre har fået posen leveret hjemme, hvis de ikke selv har kunnet hente den.

Super flot arbejde

”Det dejligste var lige at sige hej,” fortæller Birgit Pedersen, om de gange, de har udleveret poserne med mad.

Varm mad er skønt, når man har undværet det i en tid, men særligt har de beboere, der har modtaget maden, sat pris på muligheden for igen at tale sammen.

”Det er jo den del, folk synes er det allervigtigste ved cafeen,” siger Birgit Pedersen.

Det er Inge Rasmussen, beboer og stamgæst i Café 72, enig i. Hun kaster begejstret om sig med ros til cafeen, og til ildsjælene, der står bag den måske lidt utraditionelle take-away uddeling.

Det er et super flot arbejde, de gør for os. Det betyder utroligt meget for mig,” siger hun.