Mille Siemonsen bor i AB's boligafdeling Solhusene. Her er helhedsplan i gang. Den udstyrer blandt andet boligerne med nye badeværelser, radiatorer og vinduer.

Der er 117 forskellige håndværkere, der render ind og ud ad døren. De er søde og respektfulde, men jeg lever ikke, som jeg plejer. Især i starten var der en masse støv, larm og maskiner. Nogle gange, når det har været for meget, er jeg taget ud til min datter”, fortæller hun.

Da badeværelset skulle renoveres, var Mille noget bekymret for at undvære toilet og bad i lejligheden.

Helhedsplanen i Solhusene er nemlig tilrettelagt, så beboerne i Solhusene kan blive boende i deres lejligheder, imens arbejdet står på. Det betyder, at boligafdelingen sparer penge. Men samtidig skulle afdelingen finde en løsning på, hvad de skulle gøre, mens beboerne ikke kunne bruge toilettet eller komme i bad hjemme hos dem selv.

Når ens bolig skal have nyt badeværelse, har man flere muligheder:

  • Genhusning
  • Tørklosetter
  • Bad-og toiletvogne i gården
  • En midlertidig bade- og toiletkabine som beboerne i Solhusene har valgt.

”Vi diskuterede det i byggeudvalget. Men ingen var interesserede i at skulle ud og flagre i gården klokken tre om natten”, siger Mille og henviser til løsningen med bad- og toiletvogne i gården. ”Vi blev præsenteret for en Cubiloo, som er navnet på den midlertidige bad- og toiletkabine. Den synes vi alle om, så derfor blev løsningen en Cubiloo”, fortæller Mille.

Det var dog ikke uden forbehold, at valget faldt på Cubiloo. ”Jeg var bekymret for, om gulvet ville blive glat, og om de ældre beboere kunne komme op ad trinnet”, siger Mille og fortæller, at der er mulighed for at få sat et håndtag op og et lille trin, så det bliver nemmere for gangbesværede at bruge kabinen.

Glæder sig, til renoveringen er overstået 

”Man kommer ikke gennem en helhedsplan uden at sluge nogle kameler undervejs". Her henviser Mille til, at det undervejs i renoveringen har vist sig at være nødvendigt at lukke for vand og afløb i løkkenet. Derfor lyder anbefalingen fra beboeren, at man forbedrede sig, inden renoveringen går i gang hjemme hos en selv. Dels er der den mentale forbedring. Men en helt lavpraktisk ting som at lave mad og fryse ned, hjælper, når man er uden vand og afløb i køkkenet. ”Tiden går hurtigere, når man er positiv”, siger Mille, der snart kan se en ende på renoveringen inde i hendes lejlighed.

”Lige nu glæder jeg mig bare til at tage det første bad i mit splinternye badeværelse”, slutter Mille.