Det går godt med effektiv drift i BO-VEST. 76 procent af afdelingerne har effektiviseret siden 2014, skriver Trafik- Bygge- og Boligstyrelsen i en rapport. Der er stadig noget vej endnu for BO-VEST, men også masser af bud på, hvad der kan gøres fremadrettet i afdelingerne. Vi spurgte driftcheferne i BO-VEST, hvad der er gået godt, og hvad der skal ske fremover.
”Medarbejderinvolvering. Skal man ikke rykke i forhold til effektiv drift, er det medarbejderinvolvering, der skal til,” siger Troels Buch Kristensen, souschef i Bo-Vita.
”Da vi først begyndte at tale om effektiv drift, tror jeg der blev oprettet mange profiler på Jobindex. Men mindsettet har ændret sig. I dag er det ikke farligt,” fortæller Simon Bødker, en af BO-VESTs driftchefer.

Effektiv drift er også opnormering

”Da samtalen blev flyttet fra, at det ikke var en besparelse på mandskab, men på drift, gav det ro,” siger Kim Milton, en af BO-VESTs andre driftchefer.
”Det gav meget, at vi kunne vise, at effektiv drift også er opnormering. En afdeling kan for eksempel have ansat en ekstra medarbejder, men sparet hvad der svarer til to medarbejdere på andre konti, for eksempel ved flytninger, håndtering af affaldssystemer og mere” siger Simon Bødker.

Dagligdagen bliver sjovere

Det betyder at medarbejderne i stedet har kunnet fokusere mere på at give beboerne god service. Noget, der skal være med at styrke til missionen fra BO-VESTs strategi om at sætte beboerne i fokus. Men samtidig er det en gave for medarbejderne, slår driftcheferne fast.
”Det beriger deres dagligdag. De vil ikke bare klippe hæk eller slå græs, men også have afveksling. Dagligdagen bliver sjovere,” siger driftchef Frank Nielsen.

 

Flyttelejligheder blev håndteret billigere
En af de poster, hvor der særligt er sparet, er på fraflytningsudgifter, nærmere bestemt på udbud af flyttelejligheder i Bo-Vita.
”På flyttelejligheder kan vi se at det har rykket. Det har det gjort, fordi vi har sendt det i udbud,” siger Frank Nielsen.

I stedet for at flyttelejligheder er blevet udbudt i små portioner, er der lavet stort udbud, og det har været en stor del af fremgangen for effektiv drift i BO-VEST.

Tænk grønt
” Affaldssortering er blevet opprioriteret. Nu er det kildesortering,” siger driftchef Svend Åge Arleth, og åbner snakken om, hvordan den grønne indsats har haft stor betydning for effektiviseringen.
For effektiv drift kan også indgå i en større dagsorden, der ikke slutter, når effektiv drift ikke længere er på dagsordenen boligpolitisk.
“Vi gør effektiv drift til en klimaindsats,” fortæller souschef i Bo-Vita, Troels Buch Kristensen.
“Når vi kigger på langsigtede investeringer, skal vi se på, hvordan vi kan gøre det energibesparende. Det er sjovere at mobilisere medarbejderne på noget, der skal gøres bedre, frem for at spare penge. Jeg tror virkelig vi kan rykke på det, gøre klimaforbedringer til dagsordenen. Det kan være affaldssystemer, klimaskærme, pumpesystemer, ventilation,” remser han op.
Så når perioden, hvor effektiv drift er den helt store dagsorden, udløber i starten af året, og effektiv drift i stedet blot er en væsentlig del af driften, vil det kunne være en stor del af en vigtig og allestedsnærværende dagsorden.