"Aldrig har jeg set dem smile så meget, som under corona"

Her starter en fortælling i fire dele om en ældreboligafdeling med masser af liv. Her bliver der talt åbent om ensomhed og depression hos ældre, og aktivt bliver gjort noget for at forebygge det.

I Hothers Plads på Nørrebro, en ældreboligafdeling, har de projektet ”bekæmpelse af ensomhed og depression hos ældre”. Initiativtageren og projektlederen er beboeren Anita, der nemt kan kaldes for en ildsjæl.

Efter Anita havde været ude af bestyrelsen i en periode, stillede hun op igen.

 ”Jeg kom ind igen, og gik straks i gang med at lave en helt masse aktiviteter,” fortæller Anita.

Hun har sat gang i en kaffeklub, stolegymnastik, spilleklub, hyggestue med suppe, madklub en gang om måneden, og om kort tid starter der en rollatorklub, der skal gå i den friske luft hver søndag.  Og så har hun sat gang i at afdelingens unge køber ind til de ældre.

”De har haft nogle meningsfulde dage,” fortæller Anita. For aktiviteterne er ikke droslet ned i Hothers Plads i år. Faktisk har coronasituationen kun sat skub i, at de ældre mødes mere – på sikre vilkår.

For eksempel er deres fælles gårdhave blevet benyttet flittigt til både grillaftener, gårdkoncerter og meget mere.

”Ved at have aktiviteterne i gårdhaven har de beboere som ikke kan komme ud, kunne nyde det fra deres altaner eller vinduer. De synes det har været dejligt at kunne deltage på den måde,” fortæller Anita.

”Det glæder mig at kunne fylde deres sind med gode minder. Aldrig har jeg set dem smile så meget, som under corona. Vi har skabt en helt anden dynamik og fællesskab.”

 

 

"Det er en fed måde at bidrage på"

Alina er en ung kvinde, der bor i en ældreboligafdeling. Og det giver så meget mening.

For afdelingen venter på renovering. I stedet for at leje de boliger, der bliver fraflyttet nu, ud til ældre, bliver boligerne i stedet tilbudt til unge. De unge bor der på midlertidige kontrakter indtil renoveringen går i gang.

Alina kommer fra Brasilien og er en af de unge, der har fået en bolig i afdelingen. Fra Brasilien er hun vant til at man hjælper andre. Derfor er det naturligt for hende at hjælpe afdelingens ældre.

”Jeg hjælper for eksempel de ældre nede i vaskeriet,” siger Alina.

Hun oplever, at det fungerer godt at bo i en ældreboligafdeling, også selvom man er ung. ”De er meget aktive, og vil gerne sniksnakke. Folk er meget venlige og imødekommende her,” siger Alina.

Også Anna på 25 bor i en ældrebolig på Hothers Plads. Anna flyttede ind kort inden nedlukningen. Hun reagerede på Anitas opfordring om at købe ind for de ældre, og har været afsted 2-3 gange.

”Nu havde jeg fået lov at bo her, og så var det en ret overskuelig at måde for mig at deltage på,” siger Anna og slår fast:

”Det er en fed måde at bidrage på.”

"Det var en gave"

Tine er beboer på Hothers Plads, men er også frivillig stolegymnastik-underviser for afdelingens ældre.

Det var et initiativ, der startede, da landet var lukket ned, og de ældre ikke kunne komme til deres vante aktiviteter. Afdelingens ildsjæl Anita hev fat i Tine, og sammen fandt de ud af, at Tine kunne lave et program med stolegymnastik og stolemotion. Initiativet startede i foråret og lynhurtigt mærkede Tine, hvad det gav hende.

”Det var utrolig dejligt. Jeg fik en helt vildt positiv tilbagemelding fra de ældre. Det var da en gave,” fortæller Tine.

De ældre er også begyndt at tage ejerskab for stolegymnastikken selv. Nu er beboerne begyndt at undervise hinanden i danse fra forskellige kulturer.

Og når musikken spiller, så kan man godt glemme tid og sted.

”Musik er jo noget som samler folk. Så går vi med sømanden i land sammen med Otto Brandenburg,” siger Tine.

Alt i alt ser hun, hvordan afdelingen har udviklet sig til det bedre, i en tid der ellers er presset for mange.

”Det hele handler om at gøre en forskel. Vi giver så meget til hinanden her i afdelingen. Det er noget af det positive, coronasituationen har givet. Mange er kommet hinanden nærmere.”

 

"Det betyder meget, når man sidder alene"

På billedet her sidder en flok af Hothers Plads’ beboere i færd med at afholde kaffeklub. Et fællesskab med masser af omsorg.

I højre side, med knold i håret, sidder Birthe. Hun er deltager i både stolegymnastik og kaffeklub og håber, at rollatorklubben også kan komme godt i gang.

”Det betyder meget, når man sidder alene. At være sammen med andre, at have socialt samvær, det er så vigtigt. Man kommer i godt humør af det.”

I fronten af billedet, med tørklæde om håret og et stort smil, sidder Kirsten. Hun deltager blandt andet også i stolegymnastikken.

”Det bedste ved det er, at samtidig med at vi laver gymnastikken, er vi samlet.”

Kirsten har også benyttet sig af tilbuddet med hjælp til indkøb.

”Det fungerer godt. Jeg ringer til Anita og siger, hvad jeg skal bruge, så giver hun beskeden videre til en, der køber ind. Det fungerer virkelig godt.”