Millionbevilling til at starte en socialøkonomisk virksomhed

VELUX FONDEN har bevilget næsten 3.5 mio. til at hjælpe ’VOKS – planter med omtanke’ i gang. Penge, der giver VOKS tre år til at bygge en forretning og et rummeligt arbejdsfællesskab op. VOKS er en socialøkonomisk virksomhed, der skal rumme langtidsledige og sårbare beboere.

Flere former for bundlinje

Til forskel fra almindelige virksomheder skal VOKS både arbejde med en grøn, en økonomisk og en social bundlinje.

Konceptet er holdbare planter i genbrug, som skal sælges til private kunder og især som planteservice til andre virksomheder. I produktionen skal indgå borgere, der ikke er klar til et almindeligt arbejde, men har glæde af at træne deres arbejdsevne i et meningsfuldt arbejdsfællesskab. Alt overskud geninvesteres i virksomheden. Indtjening er altså ikke et mål, men et middel til at kunne gøre en samfundsmæssig forskel.

VELUX FONDEN - bevilling og 'kritisk ven'

VELUX FONDEN ved godt, at det er svært at lykkes som en socialøkonomisk virksomhed, der skal skabe social forandring og samtidig løbe rundt på almindelige markedsvilkår. Derfor tildeler fonden også ABC en ’kritisk ven’, der skal bruges som sparringspartner. Og en del af bevillingen går til en ekstern evaluering.

VOKS skal ligge i Hedemarken i Albertslund, og formanden for den almene boligafdeling har store forventninger til virksomheden.

”Det er kulminationen på et meget stort og grundigt stykke forarbejde, som fremover vil gøre en kæmpe forskel for rigtigt mange af de arbejdsløse, der har et større behov for trygge rammer for at komme i gang på arbejdsmarkedet og ud af den situation, som de lever i i øjeblikket. Det vil vi gerne bidrage til som boligområde", siger René Løfqvist og tilføjer, at det også vil give Hedemarken et kæmpe løft, at VOKS har hjemme netop her.

Se mere på ABC hjemmeside

Læs mere om ABC