I gennemsnit er 10 procent af de timelønnede på BO-VESTs byggepladser elever og lærlinge. Det viser den seneste årsopgørelse for BO-VEST. Det ligger højt i forhold til landsgennemsnittet. Her kan man forvente, at 5 til 10 procent på en byggesag er elever eller lærlinge, viser en opgørelse fra interesseorganisationen Dansk Byggeri.

 

Praktikpladser har stor værdi

I 2018 var der i BO-VEST regi renoveringssager i gang for 1,6 milliard kroner, og i de kommende år er der endnu flere større renoveringssager. Men de mange penge bidrager ikke kun til forbedringer i boligområderne, de giver også samfundsværdi i form af praktikpladser (både kortere og længere elev-lærlingeforløb) og andre beskæftigelsesforløb for ledige, viser BO-VESTs seneste årsopgørelse. 

"Praktikpladsindsatsen ligger i naturlig forlængelse af BO-VESTs ønske om aktivt at bidrage til det samfund, som vi er en del af,” fortæller BO-VESTs formand Vinie Hansen.

Vinie er stolt af resultatet. Hun forklarer, at det blandt andet skyldes, at BO-VEST siden 2010 har arbejdet med at skabe praktikpladser i de større renoveringssager.

 

Mangel på faglærte

Arbejdet med at skabe praktikpladser bliver i disse år endnu mere relevant, fordi prognoser fra både dansk byggeri og fagforbund melder om stor mangel på faglært arbejdskraft i de kommende år. 

"Vi ved, at det er vigtigt at være med til at uddanne håndværkere, hvis vi både vil renovere og bygge flere almene boliger i fremtiden," fortæller Vinie Hansen, der også er næstformand i BL. 

 

Nedbring antallet af ledige

Vinie anbefaler, at de fire boligorganisationerne bliver ved med at stille krav til entreprenørerne om at arbejde med både praktikpladser og beskæftigelsesforløb i hver enkelt byggesag. 

"I nogle boligafdelinger har vi et større antal ledige, og det vil da være fantastisk, hvis nogle af dem, kunne blive interesseret i byggeri og få enten en læreplads eller et job på byggepladsen," afslutter Vinie.

På renoveringssagerne var der i 2018 i alt 34 elever, mens der var 15 beskæftigelsesforløb i form af virksomhedspraktik, fleksjob eller løntilskud.