En opsigtsvækkende fødselar

Det er nu et år siden, at det almene boligselskab Bo-Vitas nyeste boligafdeling, der er placeret på Dortheavej i Nordvest, tog imod de første beboere.

Boligafdelingen er skabt som en slange af boliger der bugter sig langs Dortheavej, og er det nyeste eksempel på Bo-Vitas bygherrestrategi, der har stort fokus på boliger med livskvalitet og god arkitektur.

De 66 boliger er tegnet af den verdenskendte Bjarke Ingels Group Big og har fået meget omtale som et flot alment byggeri, der skiller sig ud i byggelandeskabet.

Boligerne har et markant arkitektonisk udtryk, som er usædvanligt for et alment boligbyggeri. Boligerne er stablet som klodser, hvor hver anden klods er trukket tilbage fra facaden og hele bygningen danner en buende form af skiftevis træ og store panoramavinduer. Arkitektforeningen tildelte i januar i år Bo-Vita Lille Arne prisen for strategi og byggeri.

Stor efterspørgsel på lejlighederne

Boligerne på Dortheavej blev indviet i efteråret 2017, og der var fra start meget stor interesse for at komme til at bo i dem. Da Bo-Vita holdt fremvisning af boligerne, dukkede der i løbet af de to dage, hvor fremvisningen stod på, hele 2000 interesserede lejere op for at se boligerne.

Alle boligerne på Dortheavej er i dag lejet ud. Den nye boligafdelingen holdt stiftende beboermøde i maj i år, hvor der blev valgt en bestyrelse, som nu har konstitueret sig med 34-årige Lasse Mucha Andersen som formand. Han byder velkomme i sin 5-værelses lejlighed, hvor han bor sammen med sin kone og deres 4-årige søn.

-Det var lidt af en lykketræf, siger Lasse Mucha Andersen og slår ud med armene ved spørgsmålet om, hvordan han og familien er endt på Dortheavej. Han fortæller, at familien tidligere boede i en andelslejlighed på Fælledvej, men var på udkik efter en større bolig på grund af ønsket om familieforøgelse engang i fremtiden.

-Det er virkelig dejligt, at vi kunne være så heldige. Jeg hører hele tiden folk sige, at de er begejstrede for at bo her, og sådan har jeg det også selv, fortæller Lasse Mucha Andersen, mens han viser rundt i lejligheden. Her er højt til loftet og store panoramavinduer fra gulv til loft.

-Når vi har gæster, bliver de altid meget imponerede over de højloftede rum. Det kan man heller ikke se andre steder end i herskabslejligheder. Og så er der de store vinduer, der giver masser af lys i boligen. Det eneste lille luksusproblem er, at det kan være lidt svært at finde en løsning med gardiner i soveværelset, men nu har vi jo en lille dreng, så vi vågner alligevel tidligt før hønsene står op, smiler Lasse, der også er meget glad for den store altan som der er udgang til fra stuen og hvorfra der er god udsigt over Dortheavej.

-Jeg synes, vi bor i et dejligt kvarter. Her er roligt, rart, meget mangfoldigt med en skøn blanding af nye og gamle bygninger. Kvarteret er interessant og i positiv udvikling med renoveringer, nybyggerier og nye cafeer, som er med til at gøre det levende og spændende at bo her, og som er spændende at være med til at sætte vores afdelings præg på.

De bedste rammer om det gode liv

Han giver en rundvisning i boligområdet, der har pæne udearealer med luft og plads som kontrast til det lidt massive byggeri.

Den lange boligslange buer ind på midten, så her er der skabt en lille plads mod vejen. En offentlig sti passerer gennem byggeriet på tværs, så cykellister, fodgængere og løbere kan skyde genvej fra Dortheavej til Birkedommervej.

Fordi bygningen buer, er der stor variation i boligernes størrelse og form, så man skal ikke forvente traditionel indretning.

Lasse fortæller, at de mennesker, der bor boligafdelingen, er både unge, ældre og børnefamilier, så der er en blandet beboersammensætning, herudover er det nogle meget engagerede beboerne.

Fællesskabet vokser frem

-Det unikke ved at flytte ind i sådan et nyt byggeri er at alle er nye og vi skal selv skabe et godt naboskab, og det er vi i gang med. Jeg håber, at vi kan blive rigtig gode til at skabe tingene i fællesskab. Det er fede omgivelser, her er masser af plads og alle er superglade for deres lejligheder. Det er god energi, som er vigtig at bygge videre på, siger han.

Lasse Mucha Andersen har ikke boet i almen bolig før han flyttede ind på Dortheavej, men han kan godt lide de værdier som den almene boligform bygger på. Beboerdemokrati betyder at alle beboere kan være med til at bestemme hvordan udviklingen skal være i deres boligområde.

-Jeg synes, det er en spændende udfordring at man kan være med til at opbygge et nyt boligområde fra grunden, og hvis man vil være med til at præge områdets udvikling, så må man gøre en indsats. Så derfor stillede jeg op, da der i maj var stiftende beboermøde med valg af bestyrelse, siger han. Nu er han formand for afdelingsbestyrelsen, der består af 5 medlemmer og 2 suppleanter.

Han fortæller, at der er flere projekter på dagsordenen for hvad der skal laves i afdelingen i den kommende tid.

-Vi har et beboerlokale, som skal indrettes, så vi slipper for at tage stole med, når vi har møde og beboerarrangementer. En plan for udearealerne skal udformes på baggrund af ideer fra beboerne, det skal vi snart i gang med. Og vi vil gerne styrke beboerrelationerne gennem sociale arrangementer. Vi afholdt tøndeslagning for afdelingens børn til fastelavn tilbage i februar, og i september havde vi den første sommerfest, hvor mere end 60 beboere havde tilmeldt sig, og det er en fest, som vi håber kan blive en årlig tradition. Vi har også en velfungerende Facebook-gruppe, hvor afdelingens beboere selv kan kommunikere om stort og småt. l

Som formand for afdelingen ser Lasse Mucha Andersen det som sin primære opgave at han sammen med bestyrelsen, beboerne og driftspersonalet kan sikre at den nye boligafdeling er et godt og trygt og levende sted at bo. Han lægger også vægt på at afdelingen har et godt omdømme i lokalområdet og er en synlig medspiller i arbejdet med at skabe et godt miljø for alle der bor i gaden.

-Det er mit indtryk, at folk, der bor her på Dortheavej, er meget glade for at være her. Stedet har sjæl og den skal vi værne om. Det er et stykke Nordvest-historie, vi bor i. Og vi, der er nye tilflyttere, vil gøres vores til at skabe et godt naboskab til alles bedste, siger Lasse Mucha Andersen, der til daglig arbejder som assisterende producer på Zentropa Film.