Tekst: Tine Sønderby Foto: Andreas Bro

”Ind i det grønne!” er et pilotprojekt. Det skal afprøve en tilgang, hvor man tænker udviklingen af grønne områder sammen med sociale problemstillinger som ensomhed, utryghed eller manglende deltagelse.

Ved at finde ”et fælles tredje” skal projektet forankre tiltagene bredere, favne flere mennesker og sikre stærkere organisatorisk opbakning.

At inddrage flere perspektiver fra begyndelsen

Projektet har lokale forløb i samarbejde med fem afdelinger: 4 Række, Gadekæret, Banehegnet, Hyldespjældet og Grønningen. Fire afdelinger arbejder med at anlægge grønne rum for alle, og én afdeling arbejder med børnenatur. Alle steder arbejdes med at udvide kredsen af mennesker, som kan præge et grønt projekt – dette gælder både driftspersonale og beboere.

Tanken er, at hvis man har en aktie i et grønt projekt, tager man bedre imod det, passer bedre på det og er mere interesseret i at sørge for, at det bliver vedligeholdt på den lange bane. Flere perspektiver kan også være med til at sikre mere robuste initiativer.

To eksempler: Hyldespjældet og Gadekæret

Hyldespjældet har været under renovering i løbet af de sidste år. Det har været en hård proces, men nu kan beboerne heldigvis se fremad. Som en del af genskabelsen af afdelingen skal der plantes nye træer, buske og blomster flere steder. Derfor har beboermødet besluttet en genplantningsplan for afdelingen.

Planen administreres af et udeareal-udvalg og driftspersonalet i fællesskab. ”Ind i det grønne!” samarbejder med afdelingen om kickstarten af denne genplantningsplan, nærmere bestemt et område omkring en lille høj. Beboere omkring den lille høj blev opsøgt af ”Ind i det grønne!” og fik mulighed for at påvirke, hvad der blev plantet på den lille høj.

Den 4. maj inviteredes beboerne også indenfor i en pavillon, hvor de kunne høre mere om resten af genplantningsplanen og få gode idéer til, hvad de kan plante i deres have.

Ønsket om at række ud mod flere beboere og inddrage dem i arbejdet med de grønne områder gælder også børn.

Børn er oftest dem, der bruger mest tid udendørs, men de har ingen formel indflydelse på deres omgivelser. Derfor afprøver projektet også, hvordan børn kan få mere indflydelse på naturen i afdelinger. Det sker blandt andet igennem forløbet i Gadekæret, hvor der arbejdes med at skabe Børnenatur. Det første arrangement afholdes d. 10. maj.

Viden til andre organisationer – og os selv

I starten af ”Ind i det grønne!” blev der indsamlet viden fra andre organisationer rundt omkring i Danmark. Idéen var at blive klogere på, hvad andre havde gjort og lært. Den viden blev taget med ind i projektet fra start.

På samme måde skal ”Ind i det grønne!” videreformidle erfaringer til andre. VA skal selv lære af projektet, men der bliver også udarbejdet et katalog om erfaringer fra projektet. Kataloget bliver udbredt til andre boligorganisationer i Danmark i samarbejde med AlmenNet i efteråret 2025.