Hverdagen i en boligafdeling kræver mange hænder: Der skal ryddes sne, slås græs, repareres lamper og tages hånd om en lang række praktiske gøremål. Ved at dele ressourcer, viden og maskiner på tværs af afdelinger kan opgaverne løses både hurtigere og bedre.

Det er netop idéen bag driftssamarbejdet mellem Blokland, Læhegnet/Nørreland – og nu også Solhusene, der er en del af Albertslund Boligselskab (AB). Samarbejdet betyder, at de tre afdelinger kan støtte hinanden og få langt bedre udnyttelse af både medarbejdere, maskiner og lokaler.

Qasir Mirza, afdelingsformand i Blokland, er begejstret:

"Når vi løfter i flok, får vi en meget bedre service for beboerne. Og vi får en drift, der hænger bedre sammen økonomisk. Samarbejdet betyder, at vi kan være mere fleksible, hurtigere – og at vi får endnu mere kvalitet ind i opgaveløsningen," siger han, men indrømmer dog også, at der er visse opstartsproblemer, men formanden i Blokland forventer dog, at det bliver bedre med tiden. Lige nu bruger medarbejderne en del tid på at lære hinandens afdelinger at kende.

Sådan er samarbejdet bygget op

Driftssamarbejdet mellem de tre afdelinger bygger på en enkel idé: Fælles kræfter på tværs af afdelingerne.

Først og fremmest deles der om en fælles maskinpark. I stedet for at hver afdeling skal købe deres egne maskiner, deles de om alt fra græsslåmaskiner til lifte. Det giver bedre udnyttelse og gør det muligt at investere i større og mere effektive maskiner.

Samtidig arbejder ejendomsfunktionærerne som ét samlet hold. De løser opgaver på tværs af afdelingerne, så der altid er nogen klar til at rykke ud, også når der er sygdom eller ferie. Det gør driften både mere robust og fleksibel.

Også lokalerne bliver brugt smartere - i stedet for flere små driftskontorer samles beboerhenvendelser ét sted. Det letter arbejdet for medarbejderne og gør det derfor nemmere for beboerne at få hjælp. Med samarbejdet har beboerne fået øget adgangen til ejendomskontoret både med udvidet telefon- og åbningstid.

Endelig planlægges arbejdet på tværs, så der i langt højere grad kan tænkes i større sammenhænge og forebyggende vedligeholdelse frem for kun dagligdagens ’almindelige’ driftsopgaver.

Fordele, som beboerne kan mærke

For beboerne i de tre afdelinger betyder driftssamarbejdet først og fremmest en hurtigere og mere fleksibel service. Når der altid er flere medarbejdere til rådighed, kan småreparationer, renholdelse og pasning af udearealer ske mere effektivt.

Samtidig giver den fælles maskinpark bedre mulighed for at løse større opgaver hurtigt og effektivt, fordi afdelingerne kan dele større og mere moderne maskiner. På sigt kan det også betyde færre udgifter til eksterne håndværkere, fordi ejendomsfunktionærerne selv kan klare flere opgaver.

Derudover kan den mere effektive drift være med til at holde huslejeudgifterne nede, da flere afdelinger nu deles om udgifterne til drift og materiel.

Qasir Mirza fremhæver også, at samarbejdet skaber en bedre arbejdsdag for medarbejderne:
"Når medarbejderne arbejder sammen som et team, trives de bedre. Og når de trives, kan vi som beboere også mærke det på den service, vi får," siger han og pointerer, at de ansattes ve og vel ligger beboerne i alle tre afdelinger meget på sinde.

En samarbejdsmodel med fremtid i

Driftssamarbejder som dette er en del af en større bevægelse i den almene sektor. Effektiv drift er en nødvendighed, ikke mindst fordi boligforeningerne er forpligtet til at finde besparelser uden at gå på kompromis med kvaliteten.

Ved at samarbejde på tværs – også mellem boligforeninger som VA og AB – viser Blokland, Læhegnet/Nørreland og Solhusene, hvordan man kan finde nye veje til en bedre og mere effektiv drift.

"Det her er vejen frem," siger Qasir Mirza. "Vi passer på vores afdelinger, vi passer på hinanden – og vi sørger for, at alle får den bedste service for pengene."