BO-VEST er gået i tættere dialog politikerne på Christiansborg for at få lettere adgang til oplysninger om beboere, der har modtaget en dom for grov kriminalitet. Ulrik Brock Hoffmeyer og Bo Bjerre Mouritzen var derfor forleden til møde med folketingets boligudvalg for at få politikernes øjne op for, at den måde Almenlejelovens paragraf 63D administreres på bør ændres. 

Formålet er at styrke samarbejdet mellem kommuner, politi og boligorganisationer for at skabe større tryghed i almene boligområder og handle effektivt i forhold til beboere, der begår utryghedsskabende kriminalitet.

Får ikke noget at vide

Med en nemmere adgang til oplysninger om retskendelser vil BO-VEST – og andre boligorganisationer – sammen med politiet bedre håndtere grovere former for kriminalitet i deres boligområder mere effektivt, herunder vold, hærværk, indbrud, stofsalg og våbenovertrædelser. Det vil kunne skabe mere tryghed i boligområder og sikre, at personer med psykiske problemer eller misbrug får den rette hjælp.

Under mødet med folketingets boligudvalg forklarede Ulrik og Bo, at de i dag ikke får viden om domme til beboere, der giver boligselskaber ret til at opsige lejemål ved grov kriminalitet. Både Ulrik og Bo kunne nævne eksempler på beboere, der har modtaget lange straffe for narkoforbrydelser, uden at BO-VEST er blevet informeret.

Indsats kan styrkes

Ulrik og Bo kunne også fortælle, at der allerede i dag er en håndholdt opsøgende indsats ift. beboere, der skaber utryghed, men at denne indsats kan styrkes, hvis boligorganisationer får nemmere adgang til domsafsigelser. De to understregede, at vi har både it-systemer og virksomhedskultur til at håndtere at få nemmere adgang til domsafsigelser.

Mødet med folketingets boligudvalg vil blive drøftet på et bestyrelsesmøde for Brøndby Strand i næste uge. Her vil det også blive drøftet, hvordan man yderligere kan få politikernes øjne op for behovet for at revidere administrationen af Almenlejelovens paragraf 63D.

 

Fakta om Almenlejelovens §63D

Almenlejelovens Paragraf 63D regulerer ophævelse af lejemål ved grov kriminalitet i almene boligområder. Denne bestemmelse fokuserer på grovere former for kriminalitet som vold, hærværk, indbrud, salg af stoffer og våbenovertrædelser. Samarbejde med politiet er nødvendigt for at identificere relevante beboere, og beslutning om ophævelse kræver godkendelse fra boligorganisationen. Formålet er at opretholde ro og orden samt beskytte beboernes tryghed. Boligorganisationer ønsker lettere adgang til kriminaldomme for at håndhæve Paragraf 63D mere effektivt.