Budgetmødet hedder ikke nødvendigvis et budgetmøde, da det i virkeligheden er et ordinært beboermøde – det, der i en forening ville hedde en generalforsamling. Mødet skal holdes inden tre måneder før det nye regnskabsår begynder. Derfor sker det typisk i september.

Formålet med mødet er altså at fastlægge budgettet for boligafdelingen, herunder indkomster, udgifter og prioriteringer, for at sikre en sund og bæredygtig drift, hvor beboerne kan føle sig trygge og ikke frygte store huslejestigninger.

Budgetmødet i enhver almen boligafdeling landet over er en del af den demokratiske proces og indeholder typisk følgende elementer:

  • Præsentation af det tidligere års regnskab: Bestyrelsen vil præsentere det forrige års regnskab for at give beboerne indsigt i, hvordan pengene blev brugt, og om afdelingen opfyldte budgettet
  • Fremlæggelse af budgetforslag: Bestyrelsen præsenterer et forslag til budget for det kommende år. Dette omfatter indtægtskilder som husleje, eventuelle fællesudgifter, og forventede udgifter såsom vedligeholdelse, administration og eventuelle projekter.
  • Diskussion og ændringer: Beboere har mulighed for at stille spørgsmål og komme med forslag til ændringer i budgettet. Dette kan omfatte ønsker om at øge eller reducere visse udgifter eller ændre prioriteringer.
  • Afstemning: Efter en grundig diskussion og eventuelle ændringer stemmer beboerne om at acceptere eller afvise budgetforslaget.
  • Godkendelse: Hvis budgettet godkendes af flertallet, bliver det det officielle budget for boligafdelingen for det kommende år.

Hvorfor er det vigtigt at beboerne deltager i budgetmødet?
Ved at dukke op til budgetmødet får du som beboerindflydelse på udviklingen i din boligafdeling og i dit nærmiljø. Jo flere beboere, der dukker op på budgetmødet, desto stærkere står beslutningerne. Det styrker tilliden mellem beboerne, bestyrelsen og ejendomskontoret.

Et stærkt fremmøde giver også bedre beslutninger, fordi der kommer flere holdninger frem, der kan nuancere beslutningerne i løbet af mødet. Der kan komme ting frem som bestyrelsen ikke var klar over, men som der straks kan blive taget højde for, så budgettet kan justeres på stedet. Når mange møder op til budgetmødet, står fællesskabet også stærkere i afdelingen.