I almene boliger beror driften i høj grad på frivillighed og beboerdemokrati, og det gælder også de sociale arrangementer, der bliver stablet på benene i de forskellige afdelinger.

”De sociale aktiviteter er til, fordi der er frivillige kræfter, der vil stå for en cafe, et julearrangement eller halloween event. De gør hver dag en indsats, der betyder noget for trivslen og trygheden i boligafdelingerne,” fortæller Sisse Elmer Thomsen, der er trivselskoordinator i Bo-Vita, og blandt andet understøtter de frivilliges arbejde.

Med andre ord er de frivilliges indsats med til at skabe rammerne for, at beboerne i boligafdelingerne kommer hinanden ved.

”En ting er tilslutningen til arrangementerne, men der er også nogen, der skal ville alt det bagvedliggende arbejde. Det kan være usynligt for nogle beboere, hvor mange kræfter der egentlig bliver lagt i at drive en kaffeklub eller afholde et julearrangement. Det er de kræfter, vi gerne vil anerkende og have frem i lyset, fordi de er altafgørende for det sociale fællesskab.” fortsætter Sisse Elmer Thomsen.  

Frivillighed med forskellige formål  

De frivillige hænder er med til at gøre boligafdelingerne til et bedre sted at bo, men det er forskelligt fra afdeling til afdeling, hvad de frivillige bidrager med.

”Hver afdeling har sin egen identitet. Nogle steder handler det om at få beboerne til at møde hinanden for at undgå ensomhed og isolation, og andre steder handler det om, at børn og unge trives på tværs. Uanset hvad formålet er, understøttes det oftest ved at frivillige kræfter løfter forskellige sociale tiltag” fastslår Sisse Elmer Thomsen.

En aften i Tyrkiet

Bo-Vitas organisationsbestyrelse og trivselsindsats har som fast del af kalenderen, at der hvert år skal inviteres frivillige til en fest, der hylder de frivilliges indsatser i løbet af året. I år blev festen afholdt i slutningen af september.

”Vi vil rigtig gerne sætte fokus på de frivillige kræfter, som bærer det sociale i vores afdelinger - deres kræfter er afgørende og bidrager til trivsel og godt naboskab i Bo-Vita.” forklarer Sisse Elmer Thomsen, der er teamleder for sociale indsatser i Bo-Vita.  

I år deltog 64 frivillige, bredt repræsenteret af familieafdelinger, ældreafdelinger og ungdomsafdelingen, til en fest med tyrkisk tema. Aftenen startede med en velkomst og stor tak til de frivillige fra organisationsbestyrelsen og Bo-Vitas trivselsindsats. Herfra bød aftenen på Open Mic, mavedans og mad på Restaurant Ankara i det indre København.

”Til Open Mic kan de frivillige fra forskellige afdelinger fortælle om deres år, og hvilke aktiviteter de har lavet. Det er også en måde at inspirere hinanden på.” fortæller Sisse Elmer Thomsen. Udover at festen er en dag, hvor Bo-Vita fejrer dem, der gør en stor forskel for andre, har de frivillige altså også mulighed for at dele erfaringer, og forklare om deres ønsker for fremtidige aktiviteter. Til festen deltager også medlemmer fra organisationsbestyrelsen, da de også er interesserede i at høre, hvad der sker rundt omkring i afdelingerne og vise, at de anerkender, at der er nogen, der vil lægge det ekstra i deres afdelinger i form af frivilligt arbejde.