Vi har nok alle prøvet det. At være helt ny. På arbejdet eller privat. Ny til et møde, til en aktivitet eller til et bestyrelsesmøde. Ny i et boligområde. Det kan være rigtig svært, og det kan betyde en verden til forskel, hvis man bliver taget godt imod. Derfor har Albertslund Boligsociale Center fokus på den gode velkomst.

I 2018 blev der afholdt en netværksmøde om netop den gode velkomst. Her deltog beboere fra Albertslund flere kvarterer i en række workshops, hvor de arbejdede med hvordan man kunne blive bedre til at byde nye beboere, nye bestyrelsesmedlemmer, nye frivillige eller bare nye deltagere i sociale arrangementer velkommen.

Resultatet var en lille folder – en såkaldt pixi – med en række gode råd til den gode velkomst. Du kan hente folderen her.

I forlængelse af netværksmødet har journalist og forfatter Jakob Fälling skrevet en række interviews med beboere, der fortæller om deres oplevelse med den gode velkomst.

Kaltoum Belmouhand fortæller om, hvordan gentagende prik på skulderen gjorde, at hun blev bydelsmor. Et arbejde, der ikke bare har betydning med for hendes boligområde, men også for hende selv: ”Det giver mig en glæde, stolthed og ro,” fortæller hun til journalisten.

Et anden beboer Jakob Fälling har interviewet er Poul Højsholt. Da han i en alder af 81 år blev enlig og flyttede til en lejlighed i Hedemarksvænge, efter 50 år i et parcelhuskvarter, var det med en vis ængstelse. I sit gamle kvarter kendte han de fleste, gik til vejfester, og så flere af naboerne privat. Hvordan ville det mon blive det nye sted? Men så mødte han Lis Riemenschneider, der opsøgte ham for at fortælle om de grønne bede i afdelingen. Den snak udviklede sig til et venskab.

- Sådan taler jeg til alle nye, jeg møder, siger Lis Riemenschneider, beboeren i bedet. Hun er et lysende eksempel på, hvor meget man kan gøre ud af hverdagens små møder. -Jeg prøver jo at lokke folk med ud og lave noget havearbejde. Men det lykkes nu aldrig, siger hun med et smil.

Lis Riemenschneider er aktiv i Hedemarksvænges miljøråd, hvor hun passer de grønne bede langs stierne. Og hun udnytter de mange timer udendørs til at slå en snak af med naboerne. Og ikke mindst til at byde nye beboere velkommen.

Læs historierne om Kaltoums, Lis og Poul og flere andre beboere i Albertslund her.