Albertslund Kommune er blandt de kommuner i landet, der har flest almene boliger. Samtidig er størstedelen af boligerne bygget i 1960’erne og 1970’erne. Det betyder, at mange boligafdelinger i dag har et stort behov for renovering.

Beboere i almene boligafdelinger betaler til Landsbyggefonden gennem huslejen, fordi Landsbyggefonden er alle almene boligafdelingers opsparing til nædvendige renoveringer.
 
I regeringens nye ghettoudspil lægger de op til, at 12 milliarder kroner af den opsparing skal øremærkes til indsatser i de hårdest ramte boligområder på ghettolisten. Prioriteringen vil betyde, at tiltrængte renoveringer, som i Hyldespjældet i Albertslund, vil blive udskudt i en længere periode.

Derfor besøgte borgmester Steen Christiansen boligafdelingen i marts måned og fik en rundvisning af afdelingens formand Vinie Hansen, der også er formand for BO-VEST og næstformand i BL, boligselskabernes brancheorganisation.

”Det betyder meget for byen, at vi har almene boliger i høj kvalitet. Vi kan jo se, hvordan renoveringen af rækkehusene i Albertslund Syd har været med til at give byen et løft,” siger Steen Christiansen.

Gøder grunden for flere udsatte boligområder
Rækkehusene i Albertslund blev totalrenoveret fra 2013 frem til 2015 og medførte en langt højere søgning til boligafdelingen, særligt fra børnefamilier. Men før renoveringen fandt sted, stod det ikke godt til i den i dag populære boligafdeling. ”Det kunne være blevet et udsat boligområde, hvis det ikke havde fået renoveringen,” siger Steen Christiansen. Og det er noget, han frygter generelt for de mange af byens og landets boligafdelinger, der nu må se langt efter renovering. ”Flytter man 12 milliarder specifikt over til få såkaldte ghettoer, gøder man grunden for, at flere boligområder vil blive udsatte over de næste ti år,” siger han.

Forkert at trække 12 milliarder ud
Der er ingen tvivl om, at Albertslund som by har nydt godt af de renoveringer, der allerede er eller bliver udført, og hvad det fører med sig af nye institutioner og udvikling af byrum, som for eksempel den centrale Kanalgade. ”I det hele taget er det bare blevet et rarere sted at bo end ellers. Derfor er der sindssygt god grund til at råbe vagt i gevær. Det er forkert at trække de 12 milliarder ud,” siger Steen Christiansen. ”Det er lange, seje træk, der tages, når almene boligafdelinger skal renoveres. Der skal ske omfattende beboerprocesser og tekniske undersøgelser. Det tager tid. Derfor er det så vigtigt, at der kan opnås støtte gennem Landsbyggefonden,” siger Steen Christiansen og afslutter: ”Regeringen får det til at lyde som om, det er regeringens penge, de øremærker. Men det er lejernes penge.”

Hyldespjældet skal måske se langt efter tiltrængt renovering

Hyldespjældets boliger trænger stærkt til renovering. Men den støtte, de har regnet med at få, kan blive udskudt på grund af regeringens ghettoplaner

Med de mange stræder, hønsegård og kunst placeret i udearealerne er Hyldespjældet en rigtig hyggelig boligafdeling. Men døre og vinduer er godt slidte, der er problemer med skimmel og temperaturen i boligerne og i nogle tilfælde har der været problemer med radon.
Afdelingen står nu til at kunne få støtte gennem Landsbyggefonden til en helhedsplan – en større renovering – som kunne afvikles i 2021. Men grundet regeringens ghettoplan med øremærkning af 12 milliarder af Landsbyggefondens midler til nedrivning af udsatte boligområder vil renoveringen med al sandsynlighed blive udskudt. I hvert fald indtil 2026 lyder vurderingen.
”Jeg skal ikke være djævlens advokat og påstå, at trappen der falder ned inden 2026, men vi nærmer os,” siger Jesper Handskemager, ejendomsleder i Hyldespjældet, da han sammen med formand for afdelingen og BO-VEST, Vinie Hansen, og BO-VESTs administrerende direktør, Ulrik Brock Hoffmeyer har inviteret Albertslunds borgmester, Steen Christiansen, ud på en gåtur i Hyldespjældet.

 

Nødreparation på nødreparation
”Vi har jo sparet op til vores helhedsplan længe. Vi har ladet nogle reparationer vente, fordi vi vidste, vi ville få støtte,” fortæller Vinie Hansen, mens holdet går rundt og ser, hvordan døre, vinduer og meget mere, trænger voldsomt til reparation og renovering. Reparationer, man godt enkeltvis vil kunne lave, men… ”Hvis vi fortsætter med at reparere de enkelte ting og smårenoverer, så kører vi afdelingen økonomisk i sænk,” siger Jesper Handskemager og illustrerer, hvordan der allerede nogle steder er udført den ene mindre reparation efter den anden. ”Her er der lavet en nødreparation, og nu skal vi så reparere på nødreparationen,” siger han.

Må bruge opsparede penge på småreparationer
Onsdag aften stemte afdelingen om helhedsplanen, der blandt andet indeholder nyt tag, udskiftning af døre og vinduer, sokkelisolering, nye trapper og radonsug. Men hvis regeringens planer bliver til noget, kan Hyldespjældet først forvente renovering efter 2026. Og det betyder flere dyre små- og nødreparationer, hvis afdelingen fortsat skal bestå. ”Nogle af de penge, vi har sparet op til helhedsplanen, er vi nu nødt til at bruge på småreparationer,” siger Vinie Hansen.