”Der skal laves et initiativ for de ældre i afdelingerne. Noget der kan samle folk på tværs af afdelingerne. Vi afholder det online!”

Det ville man muligvis ikke have hørt for et år siden, før corona-krisen.

Men corona-krisen kom, med ensomheden blandt særligt ældre, til følge. Og så var det, der skulle udtænkes ideer rundt omkring til at få det sociale op at køre, selvom vi ikke har kunnet være fysisk sammen.

Sisse Elmer Thomsen fra Bo-Vita Beredskabets trivselsindsats valgte blandt andet at satse på online banko denne vinter. Hver torsdag mødes en bred skare af Bo-Vita beboere over videoplatformen Zoom og spiller banko sammen. Målgruppen for aktiviteten er de ældre, men alle kan være med.

”Jeg tror der er mange der ville skyde ideen lidt ned med onlinebanko for en målgruppe, der hedder plus 60. Men jeg arbejder med en tilgang hvor plejer er død og hvor jeg aldrig vurderer nogen til at være for gammel til at lære. Jeg tror netop at de ældre efter måneder med isolation har været klar og er bevidst om at tiden er inde for at springe ud i teknologiens verden," fortæller Sisse Elmer Thomsen.

Og ja, der er tekniske problemer undervejs, der bliver løst, så alt i alt er det en kæmpe succes.

”Det er meget tilfredsstillende at kunne nå beboerne i en tid, hvor der er så mange begrænsninger,” siger Sisse Elmer Thomsen.

Kort fra idé til handling

Online banko er ikke den eneste aktivitet, Sisse Elmer Thomsen har planlagt i corona-tiden. Der har været en nisselandskabskampagne over julen, som var en kæmpe succes. I sommers var der både Brass Band-turné og Opera Festival i beboeres baghaver. Og mere online-aktivitet er allerede på vej. Som Sisse Elmer Thomsen skriver i en mail om det nyeste tiltag: ” Covid-19 og jeg fortsætter OGSÅ samarbejdet nogle måneder endnu”

For at få ideer til, planlægge og afholde arrangement efter arrangement for beboerne her i coronatiden, kræver det massevis af ideer – og evnen til at handle på dem. Og begge dele ligger naturligt for Sisse Elmer Thomsen, fortæller hun.

”Jeg når sjældent at færdiggøre et tiltag helt, før jeg har ideerne og lysten til det næste. Jeg har altid de første 50 forslag til, hvad der kan forbedres, hvordan naboskabet kan fremmes og hvordan vi med tiltag kan fremme trivslen,” siger Sisse Elmer Thomsen og fortsætter:

”Der er mange processer i de almene boligafdelinger, der tager lang tid. Der kan gå flere år før man mærker nye vinduer eller den der legeplads der skulle bygges. Hos os i Beredskabet er der kort fra idé til handling, hvis en beboer eller en afdelingsbestyrelse har et problem eller en god idé, skal de kunne mærke at vi griber bolden nu og her.”

Mærke frivilligheden

Ingen ansat i det almene arbejder alene. Sisse Elmer Thomsen har masser af tætte samarbejdspartnere i de mange afdelingsbestyrelser i Bo-Vita

”Afdelingsbestyrelserne er en vigtig samarbejdspartner. Jeg kan komme med masser af ideer, men det er dem eller beboerne, der skal ønske forankringen eller initiativerne,” siger Sisse Elmer Thomsen, som særligt sætter pris på arbejdet med de frivillige:

” At mærke den her frivillighed, der er i en boligafdeling, er så inspirerende. Afdelingsbestyrelser, ildsjæle, de frivillige, som lægger ekstremt meget i at få afdelingen til at trives uden et økonomisk incitament. For 85% af de frivillige er det at hjælpe andre deres motivationsfaktor. Det det vi alle bør gribe. Og så skal vi sørge for at deres lyst og energi til at gøre en forskel for en afdeling ikke drænes af formaliteter og administrative opgaver,” siger Sisse Elmer Thomsen, og pointerer samtidig at det blandt andet handler om at anerkende de frivillige gode arbejde.

”Der skal anerkendelse til. Et skulderklap til dem derude som år efter år åbner døren til kaffeklubben, lektiecafeen eller afholder sommerarrangementer. Så skal det ses, anerkendes og personen fortjener et skulderklap også af boligorganisationen.”

Øjenåbner

Sisse Elmer Thomsen har arbejdet i Bo-Vita i syv år, og har i de første mange år, hovedsageligt arbejdet med trivsel hos børn og unge.

Arbejdet med trivsel hos de ældre, er kommet til inde for de senere år, og der er masser at tage fat på, især lige nu.

”Det har været en øjenåbner at se hvor mange ældre som lever en ensom og isoleret tilværelse. Med eller uden Covid-19,” siger Sisse Elmer Thomsen og fortæller hvor glad hun er for at Bo-Vitas Trivselsindsat nu, i samarbejde med organisationsbestyrelsen, i høje grad får mulighed for at prioritere de ældres trivsel.

Nye marker

At arbejde med ældres trivsel har derfor været meget givende. For ikke nok har Sisse Elmer Thomsen følt, hun virkelig kunne rykke på det, der har også været en kærlig feedback fra de ældre beboere og frivillige.

”De er så glade. Nogle gange kan de ældre være mere kritiske. Især når det er online, at de skal bevæge sig ud på nye marker. Men jeg har kun fået positive tilbagemeldinger,” fortæller Sisse Elmer Thomsen.

Corona i rygsækken

Sisse Elmer Thomsen og Covid-19 fortsætter altså samarbejdet lidt endnu. Faktisk har Sisse valgt at have fokus på den gevinst der har været ved det år, vi har haft.

”Det sidste år har skabt rum for at udvikle trivselsindsatsen og Beredskabet generelt i en ny retning, kun corona har kunnet presse os ud i. Så set fra et udviklingsperspektiv har corona været en medspiller, mere end det har været en modspiller. Dermed ikke sagt at jeg ikke ser frem til at komme tilbage til en hverdag med fysiske kontakt til beboerne, men jeg vil for altid bære dette årets erfaringer med mig, i min arbejdsmæssige rygsæk og se det som en styrke”