Gårdhusene, Albertslund Syd, Danmark. For beboerne er det deres hjem. For ekskursioner fra hele verden er det en spændende og inspirerende byggesag, man gerne rejser fra Japan eller Grønland for at besøge. For Peter Føhrby Nybom, seniorprojektleder i BO-VEST, er det rammen om en stor del af hans karriere.

De 1000 boliger, fordelt på tre boligafdelinger, gennemgår en omfattende renovering. Beboerne genhuses i op til et halvt år, og kan vende tilbage til nyt køkken, bad, nye facader -for nogens vedkommende - og indvendige vægge, og i de sidste 500 boligers tilfælde, også nye tage. Tilbage står beboerne med lækre, moderne, fremtidssikrede boliger, der tilmed kan spare på varmeforbruget. Og de sidste fem år har det været Peter Føhrby Nybom, der samler de mange tråde og sørger for at beboerne får, hvad de er blevet lovet.

”Jeg kan godt være lidt stolt over at have været en del af sådan en stor renoveringssag,” siger Peter.

Imponerede besøgende
Da han blev ansat, var der endnu ikke bygget det store ved gårdhusene i Albertslund Syd. Når de mange ekskursioner besøgte Albertslund Syd for at høre om den omfattende renoveringsplan Masterplan Syd, kunne de se en hel bydel i forandring. Først de færdige etagehuse, så rækkehusene, der var i fuld gang med renovering og stod helt skrællet ned, og til sidst gårdhusene. De 1000 gårdhuse, der dengang blev eksempler på boliger med behov for renovering, der ikke havde været under entreprenørens kærlige hånd endnu.

Siden da blev rækkehusene færdige, og gårdhusene i AB Syd kunne gå i gang med at blive renoveret. I dag står de første 500 gårdhuse færdige, og gårdhusene i VA 4 Syd og 4 Nord er netop gået i gang. Og i dag er det Peter, der står forrest og fortæller, når ekskursioner besøger Albertslund Syd. Nu for at se de flotte resultater, også af gårdhusene.

 ”Der kan man se, at det ikke er en almindelig renoveringssag. Det er en hel bydel, der bliver omdannet. Så jo, det er da rimeligt stort, og jeg bliver da stolt over at have været en del af det. De besøgende bliver imponerede over hvad man kan i Danmark, med den model vi har for renoveringer med Landsbyggefonden. Andre lande har ikke samme muligheder og er interesserede i, hvordan vi kan gøre det.”

 

Beboerne har tillid til projektet
Med fem år som den byggefaglige leder af en så stor renoveringssag kan man ikke undgå at sætte sit aftryk på dens udvikling. Spørger man Peter, hvad hans aftryk er, peger han på det gode samarbejde med bestyrelserne, Landsbyggefonden, rådgivere og entreprenører. Et team, der har været gode til at få skabt den positive historie om den omfattende renovering.

“Jeg bliver rigtigt stolt, når jeg står på et beboermøde, hvor beboerne skal stige mellem 43 og 46 procent i husleje, og projektet så bliver stort set enstemmigt vedtaget. Det skete i to afdelinger for nylig. Så ved jeg, det er gået godt med kommunikationen og samarbejdet, og forståelsen af vigtigheden af projektet, også selvom det kommer til at koste på huslejen. At beboerne har tillid til, at det er det rigtige at gøre, det er fedt, ganske enkelt.”

Sløjfen

Om tre år er det slut med gårdhusrenovering. Så står alle 1000 gårdhuse færdige, og Peter skal begynde at lægge sit faglige fokus på noget andet. Og hvad skal det så være?

”Mine mål er nogenlunde det samme som den bestyrelse, jeg arbejde for, AB’S bestyrelse. Vi vil gerne bygge noget mere alment nybyggeri. Ikke kun fordi det er godt for AB, men også for min egen karriere. Nu har jeg arbejdet med renovering i ti år. Jeg kunne godt tænke mig at arbejde med nybyggeri. Så er det heldigt at AB også har ambitioner om at bygge nye boliger. Om tre år, når gårdhusene er færdige, vil mange afdelinger i AB være renoveret. Så er det oplagt at kaste os over at bygge nyt,” siger Peter Føhrby Nybom.


Og selvom den målrettede senior projektleder nu drømmer om anden end gårdhusrenovering, vil han i første omgang helst ikke alt for langt væk fra det boligområde, der har betydet så meget for hans karriere, som den ser ud i dag.

”Vi kunne godt tænke os at bygge nyt i Albertslund Syd. Vi vil gerne fortætne området og bygge seniorbofællesskaber til de ældre, der har boet i gårdhusene siden de blev opført, og nu ønsker mindre plads. Samtidig taler jeg med afdelingsbestyrelserne i de seks afdelinger i Albertslund Syd om at opføre fælleshus,” siger Peter Føhrby Nybom og afslører at han efter fem år stadig har store ambitioner for bydelene i Albertslund.


” Jeg kunne godt tænke mig at slutte omdannelsen af Albertslund Syd af med nybyggede seniorboliger, og så opføre et fælleshus til at binde en sløjfe. Så har vi sammen sat et solidt aftryk I Albertslund” slutter Peter Føhrby Nybom af, inden han går videre til at planlægge næste besøg i Albertslund Syd, hvor boligministeren besøger gårdhusene.