1) Bo med selvtillid

Antropolog Mark Vacher var oplægsholder på årets BO-VEST-konference om gode og attraktive boliger og boligområder. Han mener, at der skal være plads til at skabe sit hjem. Det vil sige sætte sit eget præg på det sted, man bor - også når man bor alment.

Han mener, at en vigtig del af et godt hjem er, at ens bolig signalerer ”selvtillid”. Med det mener han, at beboeren skal udfordre grænserne og sætte sit personlige præg på boligen både indvendigt og udvendigt. Hvad enten det er en julekrans på døren eller en hel skov af orkidéer i vindueskarmen. Mulighederne er mange og afhænger helt af den enkeltes personlige smag.

2) Gå efter dit drømmekøkken eller badeværelse

Siden 2005 har beboere i almene boliger haft ret til at forbedre sin bolig gennem råderetten. Det gør det muligt for alle beboere at få ombygget bad, køkken eller andet. Du kan altid bruge den individuelle råderet, og nogle steder den kollektive råderet. Hvis du bruger den kollektive råderet skal du være opmærksom på, at du skal tilbagebetale forbedringen over din husleje over ca. 10-20 år, så din økonomi også bør spille en væsentlig rolle i forhold til valg af køkken eller badeværelse. Læs mere om både individuel og kollektiv råderet her

Kontakt råderetsafdelingen for at høre, hvilke muligheder der findes i netop din afdeling. I afdelingen bestemmer I i fællesskab, hvorvidt der er et behov for en mindre forbedring eller en større forandring i din bolig.

Se her om din afdeling har et særskilt råderetskatalog 

3) Udnyt din bolig optimalt mht. behov og plads

Det er vigtigt være opmærksom på pladsen i din bolig og dit eget behov, når du går i gang med at ombygge eller ommøblere din lejlighed. Har du en mindre lejlighed kan du udnytte kvadratmetrene bedre på følgende måde:

  • Tænk din bolig i funktioner. Hvilke områder har du brug for?
  • Plads til opbevaring kan være begrænset. Tænk derfor op i højden eller under sengen.
  • Lys kan i små rum skabe variation og definering. Her er det bedre med flere små lamper end en større lampe.
  • Skab harmoni i din bolig med neutrale farver. Lyse farver giver fornemmelse af et større rum.
  • Snyd øjet – brug linjerne i rummet til at give en oplevelse af, at rummet er større. Vandrette linjer gør rummet bredere - vertikale linjer gør rummet smallere. 

Råderetten giver dig i mange afdelinger mulighed for at opstille skillevægge (fjerne, flytte, opsætte), blænde eller åbne op til dør, som kan opfylde nye behov for plads.

Tjek altid din afdelings råderetskatalog, inden du går i gang.

 

4) Skab en hyggelig oase i din have eller på din altan

Hvis du er så heldig at have en altan, have eller terrasse, så har du en masse muligheder for at sætte dit eget personlige præg og skabe et skønt udeareal til de varmere dage. Hvad enten du har meget eller lidt plads, så er der tre generelle bud, som kan være gode at have med i overvejelserne.

  • Hvad er din drøm med pladsen? Hvornår vil du opholde dig på din altan eller i din have, og hvad skal den bruges til? Tag en beslutning, og hold dig til planen.
  • Undersøg, hvordan din altan/have er placeret. Er den sydøstvendt eller nordøstvendt - kommer der meget sol eller blæst? Begge forhold kan have betydning for brugen af altanen/haven.
  • Vær opdateret på reglerne i din afdeling. Undersøg, hvad der er tilladt og ikke tilladt. På den måde undgår du for eksempel at lægge nye fliser, som skal fjernes igen, eller købe en markise, som ikke må hænges op.