"What problems? This is paradise!” sagde TV-værten skuespiller og aktivist Anthony Wong, da vi mødte ham på i Københavns Nordvest-kvarter, hvor tv-holdet skulle filme Bjarke Ingels’ imponerende almene boliger på Dortheavej. Snakken gik om ghettoproblemer, og Anthony Wong, der kom lige fra Paris’ forstæder, kunne ikke få øje på de store problemer i København.

Det præmierede byggeri på Dortheavej vagte stor begejstring hos tv-holdet fra Hong Kong. De høje lyse lejligheder, hvor arkitekten har gjort nød til dyd i det arkitektoniske udtryk, der bl.a. byder på bare betonlofter og byggepladshegn på altanerne, fascinerede de asiatiske gæster.

Beboerne i Bjarke Ingels-byggeriet er vandt til den positive opmærksomhed.  

”Der kommer ofte turistbusser forbi,” fortæller afdelingsformand Lasse Andersen. ”Både grupper som kontakter os på forhånd, og gerne vil vises rundt, og grupper, der bare stopper op her på fortorvet.”

Og netop mens vi står og taler, kommer der faktisk en gruppe forbi. Deres guide stopper op på pladsen foran boligområdet, og fortæller om byggeriet til de interesserede tilhørere.

”Vi har faktisk overvejet, at tage entré,” siger Lasse Andersen med et glimt i øjet.

Aktive fællesskaber

Dortheavej er en ny afdeling. Afdelingens første sommerfest blev – med succes - afholdt dagen inden vi var forbi. Bestyrelsen arbejder derfor meget bevidst, med at skabe fællesskab i afdelingen.

Det er noget, de også har tradition for i Hyldespjældet i Albertslund. Boligområdet fra 1976 er karakteriseret ved et meget aktivt fællesskab med masser af fælles aktiviteter, og derfor skulle TV-holdet fra Hong Kong også en tur forbi Vestegnen.  

Det eneste de på forhånd kendte til Danmark var - måske lige bortset fra H.C. Andersens eventyr – stjernearkitekten Bjarke Ingels og begrebet ’hygge’.

Fællesskab, hygge og bæredygtighed ligger tv-holdet meget på sinde, fortæller journalist og den danske kontaktperson for holdet fra Hong Kong Anne Sofie Schrøder.

”De er meget fascineret af den danske hygge og det fællesskab, der er omkring den almene boligform. Hyldespjældet er for dem indbegrebet af dansk hygge, og kombineret med et fokus på bæredygtighed gør det området særligt spændende at besøge,” siger Anne Sofie Schrøder.

Fascineret af grønne tiltag

Filmholdet kom bl.a. på besøg hjemme hos beboer Povl Markussen. De tre kameramænd rettede især deres linser mod kompostspanden foran hans hus. Her fik han lejlighed til at fortælle dem om de mange miljøtiltag i hyldespjældet.

”De var utrolig bjergtaget af oplevelsen herude, deres virkelighed til daglig er en hel anden” siger Povl Markussen, der også er medlem af Det grønne miljøudvalg i afdelingen.

Hyldespjældets miljøudvalg arbejder blandt andet med grønne tage på afdelingens skure, høns, lam, tanke til urinopsamling, beboerhaver samt en frivilligt drevet genbrugsgård meget lig kommunernes genbrugspladser.

Smagsprøve på grundvand

TV-holdet duftede til krydderurter og hjemmedyrkede hvidløg i Povl Markussens have. Inden de tog afsted for at rejse tilbage til Hong Kong besøgte de Hyldespjældets café. De havde ikke tid til at spise med, men blev blandt andet budt på et glas ægte dansk grundvand.

”De synes, det smagte fortrinligt, men de var meget overraskede og kunne ikke helt forstå, at det kom fra jorden og ikke fra bjergene. Så jeg måtte forklare dem, at vores højeste bjerg kun er 200 meter,” siger Povl Markussen.

Hong Kong Broadcast undersøger billige boliger i Frankrig, Spanien, Japan, Singapore og Australien. TV-serien er i 20 afsnit og bliver sendt på Hong Kong TV til december.