Der var hejst Dannebrog og tre kranse på en stang, da der onsdag i denne uge blev holdt rejsegilde på Bo-Vitas nye flotte og ambitiøse byggeri på det tidligere Sankt Joseph Kloster med deltagelse af Københavns sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF), byggefolket og interessenter fra lokalområdet – blandt andet Østerbro ældreråd.

Bo-Vita erhvervede Sankt Joseph kloster tilbage i 2014 med henblik på at omdanne det til seniorboliger og plejecenter. Det skete efter at købsaftalen havde været en tur forbi Vatikanet i Rom for at få en velsignelse. Man kan nemlig ikke købe et kloster uden Pavens officielle godkendelse.

Første spadestik til byggeriet blev taget i januar i år og lige siden har håndværkerne været i gang med at grave og bygge på projektet, der skal løfte det 100 år gamle kloster ind i en ny tid med både renovering og nybyggeri. De historiske klosterbygninger bliver omdannet til 29 nye moderne seniorboliger. Desuden bliver der opført et nyt plejecenter, som indrettes med 92 plejeboliger. Projektet indeholder også mange velværefaciliteter og den gamle klosterkirke bliver centrum for kulturarrangementer.

 

Stor interesse for det nye Sankt Joseph

Bo-Vitas formand Jan Hyttel holdt tale ved rejsegildet.

-Jeg er virkelig stolt over byggeriet. Det er ikke hver dag at en almen boligorganisation kan købe og ombygge et kloster, så det her rejsegilde er noget helt særligt. Jeg er glad for den store og vedholdenholdende interesse, som sundhedsborgmesteren i Københavns har udvist og det positive samarbejde der har været hele vejen rundt fra Sankt Joseph søstrene, politikerne i byen, interessenter fra lokalområdet og medarbejdere, som spørger til hvordan det går med byggeriet.

Der har selvfølgelig været udfordringer undervejs, men de er blevet løst ved fælles indsats og med respekt for stedets unikke ånd, så det er en stor fornøjelse at jeg kan sige tak til jer alle sammen. Jeg ser frem til den fortsatte proces og glæder mig til at vi om et lille års tid kan stå her igen og beundre det færdige værk, sagde Jan Hyttel.  

Ældreboliger i unikke rammer

Sisse Marie Welling, som er sundheds- og omsorgsborgmester i København, kom i sin tale ind på kommunens ønske om at skabe flere gode boliger for ældre i byen og hun udtrykte glæde over at Bo-Vita bidrager hertil med det nye byggeri på Sankt Joseph.

-Det er en fantastisk glædelig begivenhed, som fører til nye seniorboliger og nyt plejecenter. Her kan vores ældre medborgere komme til at bo i trygge, smukke og historiske rammer. Jeg var med til at tage første spadestik i januar og det var en af mine første opgaver som ny borgmester, så projektet har en særlig plads i mit hjerte, sagde Sisse Marie Welling.

Projektchef Jesper Rügler Fris fra Enemærke & Petersen a/s, der er hovedentreprenør på byggeriet, fortalte også kort ved rejsegildet, at det har været en spændende rejse og han brugte H.C. Andersens citat ”At rejse er at leve” til at beskrive oplevelsen.

Jesper Rügler Fris roste medarbejderne på byggepladsen for den store indsats de har ydet i projektet.

 

Lars Hetland, som er direktør i Rubow arkitekter, holdt tale om de forskellige faser i byggeriet og han kom i talen ind på de særlige krav der er til byggeri, hvor man skal kombinere gamle bygninger med nybyggeri på en lille grund, hvor der både er kloster, kirke, have og en mur rundt omkring det hele.

Rejsegildet blev naturligvis fejret med hurraråb og servering af pølser, øl og vand til håndværkerne og de indbudte gæster.

Det er Enemærke & Petersen a/s, RUBOW arkitekter og Sweco, der har opgaven med at ombygge, tilbygge og nyfortolke Sankt Joseph kloster til plejecenter og seniorboliger.

Boligerne forventes at stå færdig i midten af 2019. Der er allerede stor interesse for boligerne på Bo-Vitas nye Sankt Joseph.