4 Syd og 4 Nord

De i alt 503 gårdhuse i 4 Syd og 4 Nord bliver renoveret de næste fire år. De første beboere er genhuset og renoveringen af selve gårdhusene går igang i begyndelsen af 2020.

Luften i gårdhusene vil være behagelig, varm og frisk. Det er meningen med det såkaldte mekaniske ventilationsanlæg.

Det er den varme indeluft, der varmer den kolde udeluft op, når anlægget skifter luften ud inde i huset.

Det forklarer ejendomsleder i 4 Syd og 4 Række, Michael Willumsen.

"Det er betydeligt billigere at varme huset op på den måde," siger han.

Selv om anlægget kræver strøm betaler det sig, fordi det sparer på varmeregningen. Ventilationsanlægget holder nemlig luftfugtigheden nede, og det er betydeligt billigere at opvarme tør luft end fugtig luft.

Ejedomslederen forklarer det med et eksempel:

"Skal du have en gryde på komfuret i kog med to liter vand, så er den længere om at koge, end hvis der kun var én liter vand i gryden. Det er samme princip."

Anlægget suger fugt fra indeluften ud, og tør kold luft udefra ind, samtidigt er der kun et meget lille tab af varmeenergi.

"Det er billigere at varme tør luft op, og derudover så bliver den kolde luft udefra varmet op af energien i den varme luft indefra."

Artiklen fortsætter under billedet...

 

Bedre boliger

Flere boliger i Albertslund har være præget af dårligt indeklima og skimmel. Det undgås med et mekanisk ventilationsanlæg, så længe det er tændt.

"Det er en af hovedårsagerne til, at vi renoverer. Det er for at undgå skimmel i boligerne," siger ejendomslederen.

Derfor er det utrolig vigtigt, at anlægget aldrig er slukket.

"Renoverede boliger er næsten 100 procent tætte, så der kommer ikke luft ind og ud af boligen, hvis ventilationen ikke kører. Slukker man, så bliver det som en sauna, og så kommer der skimmel."

Beboerne skal derfor ikke foretage sig nogle ændringer, for at få et godt indeklima. Oplever du nogle problemer med dit anlæg, så henvend dig straks til ejendomskontoret.

"Hvis man slukker anlægget, så kan det blive betragtet som mislighold. Hvis en beboer oplever udfordringer med anlægget, så tager vi det meget seriøst," understreger Michael Willumsen.