Renoveringerne i Albertslund medfører genhusning for langt de fleste beboere. Det betyder hele to flytninger inden for få måneder. Beboer Ingrid Ellemark i Violens kvarter i afdelingen AB Vest har valgt at blive permanent genhuset. Det betyder, at hun kun skal flytte én gang. Hun må nemlig blive i det nye hus i Hvedens kvarter, som hun bliver genhuset i.
Det bringer flere goder med sig, fortæller hun.

"Jeg er lokalt kendt i Albertslund, så jeg kender allerede nogle stykker, der bor i Hveden, fordi jeg har boet her i mange år. Og så går jeg i forskellige klubber i Albertslund, og det nye hus ligger godt i forhold til busstoppestedet," siger Ingrid Ellemark.

Ingrid Ellemark er 82 år gammel og har boet i AB Vest i 52 år. Tidligere boede hun med sin mand i sit 108 kvadratmeter store hus, men efter hun er blevet alene, vil hun gerne flytte i noget mindre.

 

"Vi skal nok komme igennem det"

Ingrid Ellemarks nye bolig er på 93 kvadratmeter. Ved at sige ja til permanent genhusning sparer hun en flytning, og det passer hende rigtig godt.

"Det har lettet mig, tanken om at flytte én gang og sætte på plads én gang, det er en stor hjælp for mig," siger hun.

Beboerkoordinator Berit Djarling ser gerne, at flere får øjnene op for permanent genhusning.

"Det giver mulighed for at flytte i noget mindre, hvis man bor alene, og der følger som regel også en lavere husleje med," siger Berit.

Beboer Ingrid Ellemark har talt med flere fra området, som har haft det rigtig skidt med at blive genhuset, men hun er meget fortrøstningsfuld.

"Det er jo vores liv, der bliver 'cuttet', når man har boet her i så mange år. Os gamle nisser, vi er jo groet fast og har så mange minder i et hus. Men vi skal jo nok komme igennem det," understreger Ingrid Ellemark.

Artiklen fortsætter under billedet...

Flere tilvalg

Gårdhusene bliver renoveret, så det er muligt for beboerne for eksempel at have indflydelse på antal værelser eller indretning af køkkener.
Kontakten til administration og beboerkoordinator Berit Djarling omkring det nye hus har været nem, fortæller beboeren. 

"Berit har været sød og venlig over for mig. Når jeg ringer, får jeg fat hende, og hun svarer på mine spørgsmål."

Ingrid Ellemark får officielt nøglerne til sit nye hus 1. oktober, men hun har allerede været inde og se huset.

"Jeg ringede og spurgte, om jeg kunne låne nøglerne, så jeg kunne kigge ordentligt."

Ingrid Ellemark ønsker sig meget, at køkkenet bliver lukket ind til stuen. Det er et tilvalg, som hun har mulighed for at få opfyldt, forklarer Berit Djarling.

"Der er nogle fordele ved permanent genhusning. Det sparer en del, ved at der kun er én flytning, og tingene ikke skal opbevares. Derfor var det muligt for os at imødekomme Ingrid Ellemarks ønske om en væg ind til stuen."

Hvad med depositummet?

Helt bekymringsfrit har flytningen dog ikke været. Ingrid Ellemark skal søge boligsikring på ny, og hun er i tvivl om, hvorvidt depositummet fra hendes gamle hus følger med over i det nye.
Indskuddet følger faktisk med, men beboeren skal lægge forskellen i pris til fra det oprindelige indskud. Det forklarer Berit Djarling.

"Der vil oftest være en difference på, hvad man betalte i indskud i sin tid – her for 52 år siden – og til i dag. Difference skal betales, men kan afdrages efter aftale."

Derudover kan indskuddet blive brugt som udlæg. Det vil sige, hvis beboeren skylder penge, så kan det være, at de penge skal trækkes fra indskuddet ved flytning, forklarer beboerkoordinatoren.
På trods af nogle formaliteter, der mangler at falde på plads, lægger Ingrid Ellemark ikke skjul på sin begejstring for den sparede flytning.

"Damerne fra mine klubber er også flyttet fra stort til noget mindre, og de er så glade. Du bliver fri for at pakke ned til opbevaring og komme tilbage måneder senere og pakke ud. Det er jeg så glad for," siger Ingrid Ellemark.