Gå til indhold

4 Række

Rækkehusene i afdelingen står overfor udskiftning af plader på facaden, de såkaldte MgO-plader. Læs mere om projektet her på siden.

MgO-plader

Bag skifferpladerne på ydersiden af rækkehusene sidder der nogle vindplader. Vindpladerne skal beskytte isoleringen med videre. Det er disse plader, der indeholder et stof, som hedder MgO.

Her på siden, kan du læse mere om, hvad det vil sige, og hvornår projektet går igang og er færdigt.

Hvad er MgO?

MgO = et salt, der hedder magnesiumoxid

Pladerne bag skifferet på rækkehusene er lavet af forskellige byggematerialer, og i dem findes der både MgO og MgCl2. Når de to stoffer binder sig til hinanden bliver det cementagtigt.

Ligesom, at saltbøssen kan stoppe til, når saltet klumper pga. fugt i køkkenet, så kan saltene MgO og MgCl2 suge fugt til sig fra luften. Derfor kan skifferpladerne suge så meget fugt til sig, at de til sidst drypper med vand og salt. Det tærer på samlingerne med beslag og søm, og derfor skal de skiftes.

Til sammenligning: Køkkensalt (natriumchlorid) suger fugt fra luften ved 75 procent relativ luftfugtighed, og rent MgO suger fugt fra luften ved blot 35 procent relativ luftfugtighed. Magnesiumchlorid er altså langt mere effektiv, hvilket desværre ikke er en fordel.

I dette tilfælde er der ikke tale om rent MgO, men stoffet suger stadig en del fugt til sig.

Karnapper

Karnaptagene indeholder en større mængde MgO-salte end først antaget. En del af saltene er trængt ned i karnaptagene, og det har givet skjolder af fugt på loftet i flere boliger.

Derfor skal karnaptagene udskiftes i alle boliger. Udskiftningen kan de fleste tilfælde ske udefra. Nogle steder skal loftet skiftes på indersiden af karnapen. Det betyder, at entreprenøren nogle steder skal ind i boligerne for at skifte taget. Der kommer mere info i postkasserne i 2020.

Læs mere i Figenbladet

På side 12 og 13 i Figenbladet herunder kan du læse mere om udskiftning af MgO-plader.