Turene sker på invitation af Bo-Vitas helhedsplan og sociale beredskab og er et led i Bo-Vitas strategi for god og tryg genhusning, som skal ske under bedst tænkelige vilkår for Mjølnerparkens beboere både under den fysiske helhedsplan og Ghettoplanens frasalg af boliger. Det fortæller helhedsplanen sekretariatsleder Grete Kerrn-Jespersen.

-Mjølnerparkens beboere er bekymrede for fremtiden og de har mange spørgsmål til hvor de skal bo, når renoveringen og ghettopakken går i gang. Det er ikke let at skulle flytte fra et område, hvor man måske har boet i mange år og egentlig er glad for at bo. Vores opgave som medarbejdere i helhedsplan og beredskab er at hjælpe dem igennem processen så godt vi formår. Bo-Vita har lavet en genhusningsplan, som omfatter flere indsatser og en af indsatserne er at invitere beboerne på tur sammen med helhedsplanens medarbejdere til organisationens andre boligområder i København, så de kan se afdelingerne og danne sig en mening om, hvor de kunne tænke sig at bo, siger Grete Kerrn-Jespersen.

 

Fik syn for hvordan livet leves andre steder end på Nørrebro

Udover besigtigelsen af boligområderne får Mjølnerparkens beboere og Helhedsplanens ansatte også i flere af afdelingerne mulighed for at tale med beboere, bestyrelsesmedlemmer og ansatte, der kan fortælle om hvordan livet leves i de pågældende afdelinger. De får information om lejlighedstyper, huslejens størrelse, udearealer og de kan tage bestik af udearealer og afstande i forhold til skole, institutioner og dagligvarebutikker – alt sammen nyttig viden, der kan danne grundlag for beslutningen om hvor de gerne vil skrives op til genhusning.

Grete Kerrn-Jespersen oplyser, at der indtil videre er gennemført fem besigtigelsesture med forskelligt indhold. Beboerne har besøgt Bo-Vita boligafdelinger både på Østerbro, i Valby og på Amager. Endvidere har beboerne været på besøg i tre boligafdelinger på Christianshavn. De besøgte Wilders Plads, der ligger ud til Christianshavns Kanal. Boligafdelingen har 100 boliger og er lige nu under renovering.

I den nærliggende afdeling på Bodenhoffs Plads, blev Mjølnerparkens beboere vist rundt af Susanne Vestergård fra bestyrelsen og afdelingens varmemester, som gav indblik i hvordan det er at bo i et livligt havnemiljø med husbåde og mange sommerturister, streetfood-områder og Christiania i baghaven. Festligt og farverigt og et sted, hvor de unge elsker at bo, men det er måske ikke stedet at lade sig skrive op, hvis man ønsker fred og ro, lød det fra Susanne Vestergaard. Der blev også tid til at besigtige en lejlighed i afdelingen på Bodenhoffs Plads.

Mødtes med Bo-Vitas beredskab

I afdeling Strandgade med kælenavnet ”Hvide Snit”, som også ligger skønt ved byens havn, er der næsten lige opsat flotte altaner og udearealerne er blevet opgraderet med ny beplantning og højbed. I afdelingens bestyrelseslokale har Bo-Vitas beredskab lejet sig ind i dagtimerne og her mødtes helhedsplanens medarbejdere og Mjølnerparkens beboere med tryghedschef Eskild Dahl Pedersen og tryghedskonsulenterne Søren Wiborg og Torben Randrup.

Det blev til en god snak om de emner, der optager Mjølnerparkens beboere. Eskild Dahl Pedersen kunne fortælle, at Bo-Vitas genhusningsplan vil sikre, at alle beboere i Mjølnerparken med en permanent lejekontrakt får tilbudt en ny bolig i en af Bo-Vitas andre boligafdelinger i København. Han opfordrede beboerne til at lade sig skrive op til genhusning allerede nu, så de hurtigst muligt kan komme på plads i en ny bolig.

Eskild Dahl Pedersen sagde, at Bo-Vitas ledelse giver enestående politisk og økonomisk opbakning til genhusningsplanen. Blandt andet i form af flyttehjælp og håndholdt støtte til hver enkelt familie til at falde til det nye sted. Der er ganske mange af Mjølnerparkens beboere der har vist interesse for frivillig genhusning nu. Bo-Vita har foreløbig fået henvendelser fra 65 familier, der gerne vil flytte.

Turene hjælper til afklaring

-De beboere, som har deltaget i turen, har meldt tilbage, at de har været glade for at se Bo-Vitas boligafdelinger og at de har haft gavn og glæde ved at møde beboere, der har sagt ”Velkommen, I må gerne se min lejlighed” og bestyrelsesmedlemmer samt ansatte, der har fortalt om livet i bebyggelsen og vist dem rundt. Flere beboere har sagt, at afdelingsbesøgene er med til at gøre tingene mere konkrete og hjælper dem til at afklare hvor de kunne tænke sig at familiens fremtidige hjem skal være. Desuden at de nu har andre beboere fra Mjølnerparken som de kan tale trygt med om en mulig genhusning, siger Grete Kerrn-Jespersen.

Der er indtil nu gennemført fem ture med deltagelse af 20 beboere fra Mjølnerparken. Der planlægges flere ture.