-Det handler om at være en god og kærlig far, der engagerer sig i sine børns liv. Hvis børn får kærlighed, så føler de sig trygge og så tror jeg på, at vi undgår at de løber rundt og laver ballade og bliver tiltrukket af bander.
Sådan lyder det fra Abdul Atwe. Han er medlem af fædregruppen Baba i Valby, og han mener, at bandeproblemerne, hærværk og ballade i udsatte boligområder kan forebygges, hvis forældrene er mere til stede i deres børns liv.

Børn skal have en fast men kærlig far

-Vi lever i en stresset tid, hvor børn og unge udsættes for mange påvirkninger og høje krav. Det er forvirrende og utrygt, og derfor har vores børn og unge brug for rollemodeller som kan give dem solide værdier og her er forældrene jo tættest på, siger han.

Abdul Atwe er en af de ti fædre, der har deltaget i Baba-gruppen i Valby. Et forløb med undervisning og dialogmøder med fagpersoner, der har viden om børns udvikling og sundhed, skolegang og uddannelse og dermed kan bidrage til at klæde dem godt på til at blive en god far. Projektet satser på at gøre fædrene aktive i frivilligt arbejde for at skabe netværk med andre fædre i lokalområdet og til at opbygge fællesskab. Hvert møde slutter med at deltagerne laver en plan for hvad hver enkelt vil gøre i familien i den kommende tid.

Fædre skal bruge mere tid sammen med børnene

56-årige Abdul Atwe har libanesisk baggrund og han er far til fem børn, der er mellem 8 og 25 år. Han fortæller begejstret om Baba-gruppen og de forandringer, der er sket i hans familie.

-Det er vigtigt med indsatser der kan være med til at åbne fædres øjne for, at de skal bruge mere tid sammen med deres børn. Selv er jeg blevet meget mere bevidst om, hvor vigtigt det er at snakke med børn og sørge for at vi har nogle gode stunder sammen. Tidligere har jeg ikke tænkt så meget over, hvor rart det er bare at sidde og snakke eller at gøre noget sport sammen som f.eks. at spille bold med mine drenge, men det gør jeg nu. Jeg har også lært, at hvis min kone og jeg har nogle sager vi er uenige om, så skal de ikke diskuteres hen over spisebordet. Diskussioner skal tages når børnene ikke er der eller når de er lagt i seng.

For at være mere nærværende i familiens hverdag har Abdul sat begrænsninger på sit forbrug af tid ved computeren og mobiltelefonen. Han skælder heller ikke så meget ud som har før har gjort.

-Man skal vise sine børn kærlighed og man skal sige til dem, at man elsker dem. Man skal som far huske at vise sin kærlighed. Det ved jeg, at mange fædre har svært ved. De har været vant til at være hårde bananer, der er autoriteten i hjemmet, men selv om børn selvfølgelig skal have grænser for hvad de må og ikke må og for hvor længe de må være ude om aftenen, så skal de altså også vide, at det er for deres eget bedst og at grænserne er sat ud af kærlighed, lyder det fra Abdul.

Usikre minoritetsfædre har brug for Baba

Han siger, at mange minoritetsfædres er usikre på deres farrolle, fordi de godt ved, at de ikke kan bruge erfaringer fra egne fædres opdragelse i Danmark. Der er også en frygt for hvad systemet og skolen vil gøre ved børnene.

-Det er godt at Baba giver et rum for at fædre kan drøfte deres bekymringer og dele erfaringer med andre fædre i gruppen, siger Abdul Atwe.

Selv om Abdul har afsluttet Baba-kurset, vil han stadig komme i Baba-gruppen og fortsætte sit arbejde som frivillig ambassadør, så endnu flere familier bliver opmærksomme på værdien af at få mænd involveret i børns liv.

 

Han er ikke i tvivl om at den tid han bruger på Baba, er godt givet ud.
-Mine børn siger, at de kan mærke, at jeg er blevet en bedre og mere kærlig far, siger han.