Siden februar 2018 har Bo-Vitas Sociale Beredskab været til stede i afdelingen på Lukretiavej med indsatsen ”Tag ansvar, tryghed og trivsel”, hvis mål er at løfte boligområdet, og det sker i tæt samarbejde med afdelingens ejendomsmester, bestyrelse og afdelingens egen beboerrådgiver samt med hjælp fra en masse frivillige – både frivillige beboere og eksterne frivillige.

Der er i det forgange år blevet gennemført en lang række små og store aktiviteter så som naboskabsfester, plantedage i gården, sportsarrangementer, lektiehjælp, udflugter og foredrag af forskellige slags – alt sammen noget der har gavnet det gode boligliv i afdelingen.

Alle boliger har fået besøg

Hen over de seneste par måneder har indsatsen haft fokus på ”Tag ansvar” og i den forbindelse har der været servicebesøg i alle lejemål på Lukreatiavej. Beboerne er blevet informeret om regler, rammer og husorden for almen bolig – og har også fået vejledning i vedligeholdelse af boligen samt råd til at bo klima- og energirigtigt.

Et vigtigt element i besøgene har været at give beboerne en forståelse for økonomien, for ikke alle ved, at huslejen også går til betaling af personale, renholdelse og vedligeholdelse og hvis der opstår skader eller en bolig bliver misligholdt, så der er tab ved fraflytning, kan det få store konsekvenser for huslejen. Mere viden om disse ting er med til at give beboerne tryghed og styrke ejerskab.
Man får mere lyst til at passe på sin bolig og den bebyggelse, man bor i, hvis man føler, at det er ens eget sted, hvor man er glad for at bo. Så vil man gerne, at der er pænt og rart at bo.

Opgangsmøder i afdelingens fælleslokale

Efter servicebesøgene er der for hver enkelt opgang blevet holdt et opsamlingsmøde i afdelingens fælleslokale, hvor man har spist sammen og haft mulighed for at snakke om nogle af de ting der er kommet frem under servicebesøget samt skabe dialog med Beredskabets medarbejdere, der har været til stede ved møderne.

-Sådan nogle opgangsmøder er værdifulde. Det er positivt, at beboerne får talt sammen og når de samles om et måltid og har en konkret dagsorden, som handler om hvordan man har det i opgangen, hjælper det til at lære hinanden at kende. Det giver grobund for det gode naboskab og trivslen i afdelingen, siger Sisse Elmer Thomsen, koordinator af Bo-Vitas sociale indsatser og leder af Highfive frivilligforeningen, der hører under Beredskabet. Og hun fortsætter:

-Opgangsmøderne har også været en god anledning til at få talt om nogle af de andre ting som får området til at trives og de tiltag beboerfrivillige i samarbejde med highfive frivillige har fået skabt året igennem. Vi har oplevet stor opbakning til dette og afslutter med de sidste besøg og opgangsmøder i marts.

Nu skal indsatsen forankres lokalt

Mette Frances Johannesson, chef for Bo-Vitas sociale indsatser, siger, at det endnu er for tidligt at evaluere på effekten af den sociale indsats på Lukretiavej.

-Vi fortsætter indsatsen på Lukretiavej et stykke tid endnu og opgaven bliver at forankre de mange gode aktiviteter, der er blevet sat i gang på frivillige hænder og andre sociale aktører i lokalområdet. Det er også utrolig vigtigt at klæde de frivillige godt på til arbejdet ved løbende samtaler, kurser og opfølgning, så de kan føre det videre, når vi på et tidspunkt ikke er der mere, siger Mette Frances Johannesson.

Fakta

Lukretiavej har en god og central beliggenhed i Valby. Der er ny legeplads, blomsterbede og hyggekroge. Men også store udfordringer. Her bor mange indvandrerfamilier, lønindkomsten er lav og arbejdsløsheden stor. 40 pct. af områdets beboere er børn og unge er under 18 år.