Der er fokus på filmoptagelser i Mjølnerparken. Det er Finn Nørgaard Foreningens projekt Zoom Circle og boligselskabet Bo-Vitas helhedsplan der er gået sammen om at skabe et filmværksted i Mjølnerparken, der kører frem til december. Med projektet ønsker Finn Nørgaard Foreningen og Bo-Vita at nedbryde fordomme om Mjølnerparken og andre udsatte boligområder i Danmark. Projektet støttes af Københavns Kommune og @alliancen.

Ideen med projektet er at give Mjølnerparkens unge i alderen 14-29 år en stemme og lade dem fortælle om hvordan det er at vokse op og bo i et udsat boligområde. Det er noget man har erfaring i hos Zoom Circle, der tidligere har hjulpet børn og unge i udsatte boligområder med at udtrykke sig igennem film. Og altså nu også i Mjølnerparken.

Der klippes og produceres

Pia Toftdal, sekretariatsleder i Finn Nørgaard Foreningen, fortæller, at der er tale om et dialogprojekt, hvor de unge lærer at lave små film, hvor de f.eks. viser rundt i deres boligområde, mens de fortæller om hvordan det er at bo der. Professionelle filmfolk fra Filmskolen Station Next hjælper de unge med at klippe og producere de små film. De unge undervises også i præsentationsteknik og i, hvordan de kan skabe en fortælling med både oplysende og klare budskaber – nogle kompetencer som de unge mennesker også kan have glæde af i forbindelse med deres skolearbejde og på de videregående uddannelser.

-Vi er trætte af alle de negative fortællinger om udsatte boligområder som ofte bliver alt for unuanceret og sort/hvide, og vi tror på, at det er de unge der skal fortælle, under professionelle og trygge forhold. Derfor er vi meget glade for at kunne samarbejde med Bo-Vitas Helhedsplan om projektet, siger Pia Toftdal.

Det er klart en succes

Filmprojektet kører nu på anden måned hver torsdag med tilholdssted i boligområdets Café Nora, og helt fra begyndelsen har der ifølge Søren Wiborg, sekretariatsleder i Bo-Vitas helhedsplan for Mjølnerparken, været stor lyst til at være med;

-Der kom over 50 interesserede beboere, da vi holdt indvielse på projektet i midten af september. Siden da er de unge kommet springende for at være med. Også forældre har kikket forbi Zoom Circle filmværkstedet, hvor de lige har villet se hvad der sker. De er glade for at der sker noget, som de unge går op i. Så det er helt klart et projekt som har været en succes, siger Søren Wiborg og tilføjer, at der har været et rigtig godt samarbejde mellem Finn Nørgaard foreningen og Bo-Vitas Helhedsplan.

-Det er rart for os som Helhedsplan at der kommer andre aktører ud i boligområdet og kan tilbyde projekter, der fremmer glade og initiativrige unge. Med Zoom Circle projektet får Mjølnerparkens unge mulighed for med egne ord og billeder at fortælle hvordan de oplever hverdagen i deres boligområde. Det kan sætte tingene i relief og vise flere nuancer fra Mjølnerparken end dem, der sædvanligvis fokuseres på i medierne. Der sker jo også mange gode ting i Mjølnerparken, siger Søren Wiborg.

De forskellige små film, som de unge laver, skal alle vises ved en officiel premiere den 11. december på Christiansborg, hvor beboerne fra Mjølnerparken vil blive inviteret, ligesom officielle personer som f.eks. politikere også bliver inviteret og hvor de unge er med til at præsentere deres film sammen med Finn Nørgaard Foreningen.