Gå til indhold

Dynamisk varmeregnskab er en del af energidemonstrationsprojektet og et krav fra Landsbyggefonden, hvis vi vil opnå støtte til helhedsplanen for Moserne.

Det er en ny metode for afregning af varme, hvor betalingen sker på baggrund af indeklimaet i hver enkelt bolig.

Landsbyggefonden tror, at det vil give beboere mere viden om deres indeklima, og derved forbedre indeklimaet for mange. Man tror også, at denne fordeling af varmeudgiften kan blive mere retfærdig end den almindelige metode, vi beskrev ovenfor. Har du et godt indeklima, kommer du til at betale mindre, end du gør i dag. Vælger du et dårligt indeklima, kan du risikere at skulle betale lidt mere.

Den nye metode starter den 1. februar 2021. Den kaldes ”dynamisk varmeregnskab”, fordi man hver måned betaler et beløb for varme, der er beregnet ud fra det indeklima, man har valgt at have i boligen i den forrige måned.

Institut for Byggeri, By og Miljø har fastsat nogle grænser for, hvad der er et fornuftigt indeklima i en dansk bolig (samt at man ikke bruger for meget energi). Deres anbefaling er at have en temperatur mellem 18-21°C, en luftfugtighed mellem 20-50% samt jævnlig udluftning, så luften i boligen er frisk. Disse grænser har Landsbyggefonden bedt os følge i det første år af projektet. Derefter skal vi evaluere måden at afregne på.

Dit indeklima i boligen måles hver 5. minut. Hele tiden, hver dag. Den andel af måneden, hvor indeklimaet er inden for ovennævnte grænser, betaler man kun en basispris. Denne faste månedsbetaling betaler alle beboere. De andele af måneden, hvor du har det varmere, koldere eller fugtigere end anbefalet, eller lufter for lidt ud, skal du betale et mindre tillæg.

Du må helt selv bestemme, hvor varmt du vil have det, eller hvor tit du lufter ud. Men følger du anbefalingerne og har et indeklima, der er sundt for dig og for bygningen, bliver din udgift lavest. Det hele afregnes pr. m2 hver måned, så de store boliger ligesom før, bidrager med lidt mere end de små, fordi der skal bruges mere energi på at varme dem op.

Når en måned er slut, vil du modtage en skriftlig rapport i din postkasse. I rapporten kan du se, hvordan indeklimaet blev målt i din bolig for den forgangne måned, og hvad det koster. Der vil også være gode råd til, hvordan du opnår et bedre indeklima, hvis du ønsker at forbedre det. Den beregnede udgift kommer så på den følgende måneds husleje – du betaler altså for indeklimaet i februar på huslejen for april måned, og sådan vil det fortsætte.

Fordi vi allerede, på nuværende tidspunkt, opsamler data fra din boligs indeklimamåler, vil vi omdele en test-rapport for din bolig i starten af februar – dog uden opkrævning for betaling. Denne rapport vil vi omdele, så du kan se dit indeklima samt en prøve på, hvordan betalingen bliver beregnet. Det vil give dig mulighed for at stille spørgsmål til hele øvelsen. Og du kan se, om det kunne være en god idé at ændre lidt på dit indeklima fremover, ved f.eks. at sænke temperaturen lidt, eller lufte oftere ud.

Separator icon

Har du spørgsmål?

Ejendomskontoret

Projektleder Jeannet Lass-Meyer